После неколико месеци успоравања стопе обогаћивања уранијума на 60 одсто чистоће, Иран се сада приближио нивоу потребном за развој нуклеарних бомби, саопштила је организација УН за нуклеарно оружје (ИАЕА). Многе дипломате верују да је успоравање, које је почело у јуну, резултат тајних преговора између Сједињених Држава и Ирана који су довели до ослобађања америчких држављана заточених у Ирану раније ове године, пише Индеx.

Иран већ има довољно уранијума обогаћеног до 60 одсто да направи три нуклеарне бомбе. Према теоријској дефиницији ИАЕА, око 42 кг уранијума обогаћеног до 60 одсто је количина при којој се не може искључити производња нуклеарне бомбе. Иран негира да планира да развије нуклеарно оружје.

Иран је "повећао своју производњу високо обогаћеног уранијума, преокренувши претходно смањење производње од средине 2023. године", наводи се у саопштењу ИАЕА у којем сумира поверљиви извештај државама чланицама у који је увид имао Реутерс. "Агенција потврђује да је од краја новембра 2023. стопа по којој Иран производи уранијум обогаћен до 60 одсто у ова два постројења заједно порасла на приближно девет килограма месечно", наводи се у извештају.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".