Foto: D.N.

Društvo

UZNEMIRIJUĆE: Dečak iz Vranja deseto dete preminulo od korone

Izvor: Nportal
|
24.11.2021.
|
10:05

TINEJDŽER S. Z. (16) iz Vranja preminuo je 18. novembra od korona virusa u niškoj klinici za dečije interne bolesti posle 14 dana borbe na respiratoru. Ovaj dečak je, prema dostupnim podacima, deseti pacijent među maloletnicima kome je kovid odneo život.

Dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, rekao je da je dečak od 16 godina preminuo prošle nedelje u ovoj ustanovi od kovida i da je dete imalo visok indeks telesne mase, odnosno bilo gojazno, što je, inače, veliki faktor rizika u kovidu.

- Adolescent iz Vranja, koji je bio 2005. godište i imao je visok indeks telesne mase, s teškom kliničkom slikom kovida primljen je u UKC 24. oktobra. Smešten je na kovid odeljenje Klinike za dečje interne bolesti i od samog početka bio je na takozvanom haj-flouu, odnosno visokom protoku kiseonika - kaže dr Perišić i dodaje da je usled pogoršanja stanja, devetog dana, odnosno 4. novembra, prebačen na respirator:

- Međutim, 18. novembra uveče naglo su mu pali pritisak, saturacija i srčana frekvencija. Pokušana je reanimacija, koja, nažalost, nije uspela i lekari su mogli samo da konstatuju smrt - navodi dr Perišić i dodaje da su adolescenta lečili anesteziolozi, dečji hirurzi, ORL specijalisti, grudni hirurzi i kardiohirurg.

Otac dečaka V. Z. rekao je da su lekari dali svoj maksimum i pohvalio sve njihove pokušaje da sačuvaju dete. Otac nije želeo da komentariše jer je porodica u velikom bolu, pišu Novosti.

Pedijatar dr Dejan Jonev iz DŽ "Dr Simo Milošević" kazao je za Kurir da gojaznost i pridružene bolesti, poput astme ili dijabetesa, kod svakog pacijenta daju povećan rizik u infekciji.

 Kod gojazne dece je povećan rizik zato što je veća prijemčivost virusa za masno tkivo. Pretpostavljam da je u ovom slučaju reč o zarazi delta sojem, za koji je dokazano da hara među decom i da je daleko zarazniji i brže se širi. Deca nam sve više obolevaju, završe na respiratoru i, nažalost, umiru, a neki stariji pacijenti prođu s lakšom slikom. Nema više pravila i videli ste da niko nije pošteđen.

Preminulo 10 dece

- 2020. preminula su dva novorođenčeta i dvoje dece starosti od jedne do četiri godine

- 26. aprila 2021. dečak od devet godina iz Vranja preminuo je u UKC Niš zbog obostrane upale pluća izazvane koronavirusom

- 19. oktobra šesnaestogodišnji učenik srednje škole u Kruševcu, pozitivan na koronavirus, preminuo kod kuće

- 29. oktobra dečak od 13 godina preminuo je u somborskoj bolnici od plućne embolije, koja je bila posledica preležanog kovida registrovanog mesec dana ranije, a dečak je bio gojazan i imao je dijabetes

- 4. novembra umro tinejdžer star 17 godina iz Čačka pošto se tri nedelje borio za život na respiratoru u Institutu za majku i dete, bio je gojazan

- prošle sedmice preminula beba u Tiršovoj posle šestonedeljne borbe lekara da je spasu, koja imala je svega 10 dana kada je primljena u ovu bolnicu.

- 18. novembra tinejdžer star 16 godina umro je u UKC Niš od posledica koronavirusa.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

Komentari

Video