Dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, rekao je da je dečak od 16 godina preminuo prošle nedelje u ovoj ustanovi od kovida i da je dete imalo visok indeks telesne mase, odnosno bilo gojazno, što je, inače, veliki faktor rizika u kovidu.

- Adolescent iz Vranja, koji je bio 2005. godište i imao je visok indeks telesne mase, s teškom kliničkom slikom kovida primljen je u UKC 24. oktobra. Smešten je na kovid odeljenje Klinike za dečje interne bolesti i od samog početka bio je na takozvanom haj-flouu, odnosno visokom protoku kiseonika - kaže dr Perišić i dodaje da je usled pogoršanja stanja, devetog dana, odnosno 4. novembra, prebačen na respirator:

- Međutim, 18. novembra uveče naglo su mu pali pritisak, saturacija i srčana frekvencija. Pokušana je reanimacija, koja, nažalost, nije uspela i lekari su mogli samo da konstatuju smrt - navodi dr Perišić i dodaje da su adolescenta lečili anesteziolozi, dečji hirurzi, ORL specijalisti, grudni hirurzi i kardiohirurg.

Otac dečaka V. Z. rekao je da su lekari dali svoj maksimum i pohvalio sve njihove pokušaje da sačuvaju dete. Otac nije želeo da komentariše jer je porodica u velikom bolu, pišu Novosti.

Pedijatar dr Dejan Jonev iz DŽ "Dr Simo Milošević" kazao je za Kurir da gojaznost i pridružene bolesti, poput astme ili dijabetesa, kod svakog pacijenta daju povećan rizik u infekciji.

 Kod gojazne dece je povećan rizik zato što je veća prijemčivost virusa za masno tkivo. Pretpostavljam da je u ovom slučaju reč o zarazi delta sojem, za koji je dokazano da hara među decom i da je daleko zarazniji i brže se širi. Deca nam sve više obolevaju, završe na respiratoru i, nažalost, umiru, a neki stariji pacijenti prođu s lakšom slikom. Nema više pravila i videli ste da niko nije pošteđen.

Preminulo 10 dece

- 2020. preminula su dva novorođenčeta i dvoje dece starosti od jedne do četiri godine

- 26. aprila 2021. dečak od devet godina iz Vranja preminuo je u UKC Niš zbog obostrane upale pluća izazvane koronavirusom

- 19. oktobra šesnaestogodišnji učenik srednje škole u Kruševcu, pozitivan na koronavirus, preminuo kod kuće

- 29. oktobra dečak od 13 godina preminuo je u somborskoj bolnici od plućne embolije, koja je bila posledica preležanog kovida registrovanog mesec dana ranije, a dečak je bio gojazan i imao je dijabetes

- 4. novembra umro tinejdžer star 17 godina iz Čačka pošto se tri nedelje borio za život na respiratoru u Institutu za majku i dete, bio je gojazan

- prošle sedmice preminula beba u Tiršovoj posle šestonedeljne borbe lekara da je spasu, koja imala je svega 10 dana kada je primljena u ovu bolnicu.

- 18. novembra tinejdžer star 16 godina umro je u UKC Niš od posledica koronavirusa.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".