Систем са топлом водом у Екватору и Пацифику се премешта од источних обала Аустралије ка Јужној Америци, а та топла вода има велик утицај на атмосферу. Тако да се повећавају годишње глобалне темпаратуре. Ова појава утиче и на Северно Амерички континент, на Европу.

Видели смо да је време врло променљиво, зима није драстично хладна. У првом делу зиме могуће су кише, док у другом делу можемо очекивати снег. 

Фото: А.Стојановић

 

Сумпор диоксид  је један од најкарактеристичнијих гасова који утиче на климатаске промене. Доказано је да инустријски гасови доприносе захлађењу планете у -0,8%. 

Метролог се дотакао и бројних светских непогода, као најстрашнији навео пожаре у Канади. Дим који одлази у атмосферу доприноси загађењу. Пре неколико година у Западној Канади је у јуну месецу темпаратура  достигла висину до скоро 50 степени. 

Зиме су постале све топлије. Пораст темапратуре на тридесет година износи 1,5 степен када је реч о летњој и зимској темпаратури. Нешто мање расте темпаратура у пролеће и јесен. Ово је све последица глобалног загревања, због тога имамо утисак да губимо. 

Више о светским и временским непогодама, можете чути у великом видео интервјуу испод текста са климатологом Гораном Пејановићем који је дао за наш Нпортал.