Sistem sa toplom vodom u Ekvatoru i Pacifiku se premešta od istočnih obala Australije ka Južnoj Americi, a ta topla voda ima velik uticaj na atmosferu. Tako da se povećavaju godišnje globalne temparature. Ova pojava utiče i na Severno Američki kontinent, na Evropu.

Videli smo da je vreme vrlo promenljivo, zima nije drastično hladna. U prvom delu zime moguće su kiše, dok u drugom delu možemo očekivati sneg. 

Foto: A.Stojanović

 

Sumpor dioksid  je jedan od najkarakterističnijih gasova koji utiče na klimataske promene. Dokazano je da inustrijski gasovi doprinose zahlađenju planete u -0,8%. 

Metrolog se dotakao i brojnih svetskih nepogoda, kao najstrašniji naveo požare u Kanadi. Dim koji odlazi u atmosferu doprinosi zagađenju. Pre nekoliko godina u Zapadnoj Kanadi je u junu mesecu temparatura  dostigla visinu do skoro 50 stepeni. 

Zime su postale sve toplije. Porast temaprature na trideset godina iznosi 1,5 stepen kada je reč o letnjoj i zimskoj temparaturi. Nešto manje raste temparatura u proleće i jesen. Ovo je sve posledica globalnog zagrevanja, zbog toga imamo utisak da gubimo. 

Više o svetskim i vremenskim nepogodama, možete čuti u velikom video intervjuu ispod teksta sa klimatologom Goranom Pejanovićem koji je dao za naš Nportal.