Национална полиција и Пореска управа заплениле су 11 тона кокаина који је био ускладиштен у поморским контејнерима у Вигу и Валенсији за дистрибуцију у Европи од стране две криминалне организације балканског порекла, од којих је 20 њихових чланова ухапшено.

Како је у понедељак саопштила Национална полиција, операција, о којој ц́е више детаља саопштити сутра, изведена је у Вигу, где је заплењено 7.500 килограма кокаина, што је највец́а заплена у Галицији. Супстанца је пронађена скривена између смрзнутих комада туњевине. У Валенсији је заплењено још 3.400 килограма скривено на дуплом дну контејнера. Приведени су били део две злочиначке организације балканског порекла посвец́ене уношењу наркотика на европски континент. Како је полиција детаљно навела овог понедељка, имала је сложену пословну мрежу за испоруку кокаина из Латинске Америке у различите луке на Иберијском полуострву за дистрибуцију у Европи. 

Операција Тонара, највец́а у историји у Галицији

Агенти су идентификовали пословну мрежу коју је створила организација за слање кокаина из Јужне Америке у Коруњу. Компанија је била посвец́ена међународној трговини - велепродаји смрзнуте рибе и морских плодова - и куповини и продаји руралне и урбане имовине, зграда и грађевина уопште.

Одговорно лице, пореклом из Коруње, намеравало је да сакрије транспорт дроге у току поморских контејнера намењених за Иберијско полуострво. Истражитељи су месецима пратили активности компаније и открили сличне пошиљке. Током 2023. године прегледано је неколико ових контејнера. 

Упркос томе, организација је контаминирала један од ових контејнера са највец́ом количином дроге заплењене у галицијским земљама, и једном од најважнијих у историји шпанске и европске трговине дрогом. Највец́а заплена кокаина до сада заплењена у земљи лоцирана је прошлог августа у луци Алхесирас (Кадис) и укључивала је заплену 9.436 килограма дроге.

БОНУС ВИДЕО: