Налази се у делу града који су некада тако звали, на углу улица Бранимира Ћосића и Мајевичке, али одакле потиче сам назив Бетанија никада није тачно утврђено.

- Овде се најпре налазио санаторијум за душевне болеснике који је затим претворен у болницу за лечење оболелих од туберкулозе. Претпоставља се да је корен у месту Витанија, код Јерусалима, где је Исус Христос васкрснуо Лазара. Наиме, има доста примера у свету где се места где се налазе болнице, санаторијуми и сличне установе називају по овом библијском насељу на Маслиновој гори у Израелу. Сасвим је занимљиво да се ово место на енглеском преводи ка Бетханy, па постоји и претпоставка да је овде некада радио неко од лекара са енглеског говорног подручја, па је тако остало име Бетанија – каже за Информер пензионисани професор историје, уз ограду да не постоји ниједан писани документ о пореклу назива новосадске Бетаније.

Занимљиво је да у Мексику постоји више од тридесетак насеља по имену Бетанија, док се у Хрватској овим именом називају неке установе при Католичкој цркви, као нпр. на острву Мали Лошињ.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: