Nalazi se u delu grada koji su nekada tako zvali, na uglu ulica Branimira Ćosića i Majevičke, ali odakle potiče sam naziv Betanija nikada nije tačno utvrđeno.

- Ovde se najpre nalazio sanatorijum za duševne bolesnike koji je zatim pretvoren u bolnicu za lečenje obolelih od tuberkuloze. Pretpostavlja se da je koren u mestu Vitanija, kod Jerusalima, gde je Isus Hristos vaskrsnuo Lazara. Naime, ima dosta primera u svetu gde se mesta gde se nalaze bolnice, sanatorijumi i slične ustanove nazivaju po ovom biblijskom naselju na Maslinovoj gori u Izraelu. Sasvim je zanimljivo da se ovo mesto na engleskom prevodi ka Bethany, pa postoji i pretpostavka da je ovde nekada radio neko od lekara sa engleskog govornog područja, pa je tako ostalo ime Betanija – kaže za Informer penzionisani profesor istorije, uz ogradu da ne postoji nijedan pisani dokument o poreklu naziva novosadske Betanije.

Zanimljivo je da u Meksiku postoji više od tridesetak naselja po imenu Betanija, dok se u Hrvatskoj ovim imenom nazivaju neke ustanove pri Katoličkoj crkvi, kao npr. na ostrvu Mali Lošinj.

(Informer)

BONUS VIDEO: