Децембар месец је период када се верници постом и уздржавањем од грешних мисли припремају за рођење  Исуса Христа. Први велики празник је Ваведење Пресвете Богородице који се слави 4. децембра.

Овог месеца, празник пада у понедељак, дозвољена је риба, баш као и за Претпразништво Ваведења које се слави у недељу, 3. децембра. Током децембра су дозвољени уље и вино свим данима, осим среде и петка који се посте "на води".

Фото: Википедија

 

Према причама, свуда где се Свети Григорије појавио, одједном би се догодило неко чудо. Обасјала би га светлост, а тврдио је да му се јављају анђели Божији и да може чути њихову песму.

Богоугодно и дуго је живео, а умро је у миру и спокоју у 9. веку у Цариграду.

За Светог Григорија се због његовог мирног и побожног живота се верује да сутра може помоћи свима који имају велике проблеме и живе у неспокоју, мисли се и на духовни немир и онај који га окружује. 

Ако се осећате тако, све што је потребно је да се на сутрашњи дан обрадите Преподобном Григорију Декаполиту овом молитвом:

"Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кроткости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш".

(Стил/Лепа и Срећна)

БОНУС ВИДЕО: