Decembar mesec je period kada se vernici postom i uzdržavanjem od grešnih misli pripremaju za rođenje  Isusa Hrista. Prvi veliki praznik je Vavedenje Presvete Bogorodice koji se slavi 4. decembra.

Ovog meseca, praznik pada u ponedeljak, dozvoljena je riba, baš kao i za Pretprazništvo Vavedenja koje se slavi u nedelju, 3. decembra. Tokom decembra su dozvoljeni ulje i vino svim danima, osim srede i petka koji se poste "na vodi".

Foto: Vikipedija

 

Prema pričama, svuda gde se Sveti Grigorije pojavio, odjednom bi se dogodilo neko čudo. Obasjala bi ga svetlost, a tvrdio je da mu se javljaju anđeli Božiji i da može čuti njihovu pesmu.

Bogougodno i dugo je živeo, a umro je u miru i spokoju u 9. veku u Carigradu.

Za Svetog Grigorija se zbog njegovog mirnog i pobožnog života se veruje da sutra može pomoći svima koji imaju velike probleme i žive u nespokoju, misli se i na duhovni nemir i onaj koji ga okružuje. 

Ako se osećate tako, sve što je potrebno je da se na sutrašnji dan obradite Prepodobnom Grigoriju Dekapolitu ovom molitvom:

"Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotkosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš".

(Stil/Lepa i Srećna)

BONUS VIDEO: