- Преузето је и прегледано преко 50 камера, односно места где су биле камере. Испитано је на десетине људи како би се дошло до неких информација у вези са читавим овим догађајем. Од породице и девојчице одузети су електронски уређаји који се истражују. Већ имамо неке податке са ових електронских уређаја - рекао је министар унутрашњих послова Оливер Спасовски, преноси Telma.

У току је пети дан потраге за Ђорчевском која је нестала у понедељак ујутру пошто је изашла из куће и требало је да оде у своју школу у центру града.

- Претресено је и корито Вардара. Претресене су и све подрумске просторије. Не само у околини, него и шире. Радило се о тражењу, односно добијању података и информација из цркава и манастира који се налазе у близини Скопља. Дакле, обимна активност овде неће стати. Тако да радимо интензивно - рекао је Спасовски.

Спасовски је додао и да се предузимају мере против свих профила на друштвеним мрежама који објављују лажне информације о случају и неки од људи који стоје иза њих позивају се у полицијску станицу.

Систем „Безбедан град” функционише, али Спасовски није рекао да ли се на некој од камера видела и Ђорђевска.

- У овом тренутку не можемо дати никакве детаљне информације. Рекао сам вам да можемо да делимо податке, информације о процедури, шта се предузима и то је то. Кад год имамо релевантне информације које треба да поделимо са јавношћу, то ћемо и учинити - додао је министар.

Према речима Спасовског, систем за препознавање лица, односно "Фаце Рецогнизед", биће инсталиран 10. децембра. У потрагу се укључио и Интерпол, који је у среду објавио информацију о нестанку Ђорчевске.

Малолетна Вања нестала је у центру Скопља током јутарњег шпица. Последњи сигнал са њеног телефона налазио се на булевару „Партизански ордши” испред Универзалне сале.

Према опису потернице, висока је 175 цм, тешка 58 кг, има смеђу косу и очи, носи протезу, а знак распознавања може бити и младеж на десној страни лица. На себи је имала плаву блузу, црну јакну и црне фармерке са бочним џеповима и беле патике са браон пругама. Са собом је носила и ранац и мобилни телефон.

Фото: Фејсбук/Zorica Gjorcevska

 

Ово није једини случај несталог детета у земљи за којим полиција трага. У последње три године у Македонији је нестало више од 70 малолетника, али је већина њих пронађена. На сајту Министарства унутрашњих послова и даље је активна потрага за шесторо деце. Према подацима Европског центра за несталу децу, 300.000 деце нестане сваке године.

Сви који имају било какву информацију о 14-годишњој Вањи нека се јаве на број 112.

БОНУС ВИДЕО: