- Preuzeto je i pregledano preko 50 kamera, odnosno mesta gde su bile kamere. Ispitano je na desetine ljudi kako bi se došlo do nekih informacija u vezi sa čitavim ovim događajem. Od porodice i devojčice oduzeti su elektronski uređaji koji se istražuju. Već imamo neke podatke sa ovih elektronskih uređaja - rekao je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, prenosi Telma.

U toku je peti dan potrage za Đorčevskom koja je nestala u ponedeljak ujutru pošto je izašla iz kuće i trebalo je da ode u svoju školu u centru grada.

- Pretreseno je i korito Vardara. Pretresene su i sve podrumske prostorije. Ne samo u okolini, nego i šire. Radilo se o traženju, odnosno dobijanju podataka i informacija iz crkava i manastira koji se nalaze u blizini Skoplja. Dakle, obimna aktivnost ovde neće stati. Tako da radimo intenzivno - rekao je Spasovski.

Spasovski je dodao i da se preduzimaju mere protiv svih profila na društvenim mrežama koji objavljuju lažne informacije o slučaju i neki od ljudi koji stoje iza njih pozivaju se u policijsku stanicu.

Sistem „Bezbedan grad” funkcioniše, ali Spasovski nije rekao da li se na nekoj od kamera videla i Đorđevska.

- U ovom trenutku ne možemo dati nikakve detaljne informacije. Rekao sam vam da možemo da delimo podatke, informacije o proceduri, šta se preduzima i to je to. Kad god imamo relevantne informacije koje treba da podelimo sa javnošću, to ćemo i učiniti - dodao je ministar.

Prema rečima Spasovskog, sistem za prepoznavanje lica, odnosno "Face Recognized", biće instaliran 10. decembra. U potragu se uključio i Interpol, koji je u sredu objavio informaciju o nestanku Đorčevske.

Maloletna Vanja nestala je u centru Skoplja tokom jutarnjeg špica. Poslednji signal sa njenog telefona nalazio se na bulevaru „Partizanski ordši” ispred Univerzalne sale.

Prema opisu poternice, visoka je 175 cm, teška 58 kg, ima smeđu kosu i oči, nosi protezu, a znak raspoznavanja može biti i mladež na desnoj strani lica. Na sebi je imala plavu bluzu, crnu jaknu i crne farmerke sa bočnim džepovima i bele patike sa braon prugama. Sa sobom je nosila i ranac i mobilni telefon.

Foto: Fejsbuk/Zorica Gjorcevska

 

Ovo nije jedini slučaj nestalog deteta u zemlji za kojim policija traga. U poslednje tri godine u Makedoniji je nestalo više od 70 maloletnika, ali je većina njih pronađena. Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje je aktivna potraga za šestoro dece. Prema podacima Evropskog centra za nestalu decu, 300.000 dece nestane svake godine.

Svi koji imaju bilo kakvu informaciju o 14-godišnjoj Vanji neka se jave na broj 112.

BONUS VIDEO: