Уређаји али и апарати као што су микроталасна пећница, мобилни телефони, фен за косу, рачунари и лаптопови (према магазину Хеалтхлине-у), емитују електромагнетна поља (ЕМФ). Док неки истраживачи верују да нискофреквентни ЕМФ, попут оних које емитују WиФи рутер и мобилни телефон, нису опасни, други тврде да дуготрајно излагање може довести до поремец́аја сна, промена расположења, когнитивних проблема, па чак и рака.

 

- Радиофреквентни сигнали (врста ЕМФ-а) које преносе рутери могу негативно утицати на квалитет сна, потенцијално доводец́и до главобоље или умора - каже Изабела Гордан, сертификовани тренер науке о спавању и суоснивач и главни уредник Друштва за спавање ( преноси Хомес & Гарденс). Али има ли истине у овој тврдњи?

Веза између WиФи рутера и мелатонина

Иако је вец́ина нас чула за опасности од излагања високофреквентном јонизујуц́ем зрачењу (нпр. рендгенски снимци и ЦТ скенирање), не знамо много о нискофреквентном нејонизујуц́ем типу, које се односи на WиФи рутере. Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ) наводи нејонизујуц́е ЕМФ као могуц́и карциноген за људе. Према Псицхологy Тодаy, хроничне болести као што је рак могу бити резултат континуиране изложености ЕМФ-у.

Уна Пелан, научница за животну средину, која проучава штетне ефекте дуготрајног излагања ЕМФ-у, каже да постоји директна веза између ЕМФ-а и поремец́аја производње мелатонина. Иако смо можда чули да емисије видљивог светла из наших куц́них уређаја попут паметних телефона и таблета ометају сигнале који говоре нашем мозгу да производи хормон спавања мелатонин, постоје и невидљиви сигнали који раде исту ствар. WиФи рутери емитују такве невидљиве зраке.

- Резултат је лош квалитет сна који може укључивати одложени улазак у дубок сан и смањено време проведено у одређеним фазама спавања - објаснила је Пелан.

Међутим, квалитет сна и хормонски поремец́аји нису једина брига. Продужена изложеност електромагнетним таласима такође је повезана са анксиозношц́у, депресијом и стресом, према студији из 2018. објављеној у Елецтромагнетиц Биологy анд Медицине.

Искључите се са интернета пре одласка у кревет

Што се тиче искључивања рутера ноц́у, чини се да су стручњаци подељени око тога да ли је ово лоша идеја или не. Неки тврде да свакодневно искључивање рутера може негативно да утиче на брзину интернет везе, док други истичу да оа пракса може смањити потрошњу енергије, минимизирати безбедносне ризике и смањити сметње са другим мрежама.

Свакако, је важно да дате свом уму времена да се опусти након дугог дана. Можете се посветити лаганим вежбама за опуштајући сан, попут дубоког дисања, а ако вам је WиФи искључе, избећи ћете и искушење да пустите филм или омиљену емијсију пред спавање. Свакако, стручњаци истичу даје потребно још додатних истраживања како би се доказао утицај нових технологија на организам и сан.

 

(хеалтхдигест.цом)

БОНУС ВИДЕО: