Uređaji ali i aparati kao što su mikrotalasna pećnica, mobilni telefoni, fen za kosu, računari i laptopovi (prema magazinu Healthline-u), emituju elektromagnetna polja (EMF). Dok neki istraživači veruju da niskofrekventni EMF, poput onih koje emituju WiFi ruter i mobilni telefon, nisu opasni, drugi tvrde da dugotrajno izlaganje može dovesti do poremećaja sna, promena raspoloženja, kognitivnih problema, pa čak i raka.

 

- Radiofrekventni signali (vrsta EMF-a) koje prenose ruteri mogu negativno uticati na kvalitet sna, potencijalno dovodeći do glavobolje ili umora - kaže Izabela Gordan, sertifikovani trener nauke o spavanju i suosnivač i glavni urednik Društva za spavanje ( prenosi Homes & Gardens). Ali ima li istine u ovoj tvrdnji?

Veza između WiFi rutera i melatonina

Iako je većina nas čula za opasnosti od izlaganja visokofrekventnom jonizujućem zračenju (npr. rendgenski snimci i CT skeniranje), ne znamo mnogo o niskofrekventnom nejonizujućem tipu, koje se odnosi na WiFi rutere. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) navodi nejonizujuće EMF kao mogući karcinogen za ljude. Prema Psichology Today, hronične bolesti kao što je rak mogu biti rezultat kontinuirane izloženosti EMF-u.

Una Pelan, naučnica za životnu sredinu, koja proučava štetne efekte dugotrajnog izlaganja EMF-u, kaže da postoji direktna veza između EMF-a i poremećaja proizvodnje melatonina. Iako smo možda čuli da emisije vidljivog svetla iz naših kućnih uređaja poput pametnih telefona i tableta ometaju signale koji govore našem mozgu da proizvodi hormon spavanja melatonin, postoje i nevidljivi signali koji rade istu stvar. WiFi ruteri emituju takve nevidljive zrake.

- Rezultat je loš kvalitet sna koji može uključivati odloženi ulazak u dubok san i smanjeno vreme provedeno u određenim fazama spavanja - objasnila je Pelan.

Međutim, kvalitet sna i hormonski poremećaji nisu jedina briga. Produžena izloženost elektromagnetnim talasima takođe je povezana sa anksioznošću, depresijom i stresom, prema studiji iz 2018. objavljenoj u Electromagnetic Biology and Medicine.

Isključite se sa interneta pre odlaska u krevet

Što se tiče isključivanja rutera noću, čini se da su stručnjaci podeljeni oko toga da li je ovo loša ideja ili ne. Neki tvrde da svakodnevno isključivanje rutera može negativno da utiče na brzinu internet veze, dok drugi ističu da oa praksa može smanjiti potrošnju energije, minimizirati bezbednosne rizike i smanjiti smetnje sa drugim mrežama.

Svakako, je važno da date svom umu vremena da se opusti nakon dugog dana. Možete se posvetiti laganim vežbama za opuštajući san, poput dubokog disanja, a ako vam je WiFi isključe, izbeći ćete i iskušenje da pustite film ili omiljenu emijsiju pred spavanje. Svakako, stručnjaci ističu daje potrebno još dodatnih istraživanja kako bi se dokazao uticaj novih tehnologija na organizam i san.

 

(healthdigest.com)

BONUS VIDEO: