Божићни пост подразумева уздржавање од лоших дела и мисли, али и мрсне хране. Ставите тело на искушење, жртвујте се да бисте касније уживали у јачању карактера. Сврха овог жртвовања и јесте у томе да постанемо бољи, јачи и успешнији.

Фото: Профимедиа/Д. Јелен

 

Током Божићног поста важно је да водите рачуна којим данима се једе на уљу, а којим на води.

28. новембар: Први дан поста није нарочито строг. Верници могу јести јела спремљена на уљу. Добро би било да овај дан скувате постан пасуљ који ће вас заситити и тако вам омогућити лаган прелазак на посну храну.

29. новембар: Други дан поста пада у среду и тог дана је дозвољено јести јела спремљена на уљу. Наш предлог за овај дан је да скувате крем чорбу од поврћа. Прединстајте лук и шаргарепу, па додајте кромпир и броколи. Налијте са водом. Додајте зачине па када се све скува, можете штапним миксером све да изблендирате.

30. новембар: Дан када се пости на уљу. Можете направити посни рижото, по овом рецепту:

1. децембар: Овог дана се пости на води. Очистите тело тако што ћете јести или свеже поврће или да скувате кромпир, па га измешате са печеним паприкама и тако једете.

2. децембра и 3. децембар и 4. децембар: Ова три дана је дозвољен пост на уљу и риба. Пошто славимо Ваведење 4. децембра, можете да спремите богату гозбу од скуше и кромпир салату.

5. децембра: Овај дан можете да спремите посну оброк салату која укључује свеж спанаћ, барен кромпир, свеж лук, маслине, маслиново уље и зачине.

6. децембра: Овај дан се пости на води. Уколико можете данас скувајте себи сладак купус на води. У њега додајте лук, шаргарепу, парадајз пелат и зачине. Када се све скрчка, додајте и једну кашику брашна да згуснете јело. Уживајте.

7. децембар: Дозвољен је пост на уљу, па спремите себи питу од кромпира која ће вас заситити.

8. децембра: Овај дан се пости на води. Спремите посне шпагете на води. Скувајте шпагете и оставите их са стране. У дубљу шерпу ставите мало соса од парадајза, па у њега исецкајте црни и бели лук. Када лук омекша додајте рендану шаргарепу, а онда и још парадајз сока, оригана, соли и бибера. Када се сос скрчка додајте му шпагете.

9. и 10. децембра: Ова два дана можете јести рибу. Направите себи салату од куваног кромпира и туњевине, са мало лука. Другог дана можете да испржите пастрмку, док за додатак можете да скувате блитву.

11. децембра: Овај дан се пости на води. Скувајте посан пасуљ на води, са зачинима.

12. до 15. децембра: Дозвољен је пост на води. Ових дана спремите себи разнобојне салате, једите печене паприке са белим луком, једите пиринач спремљен са спанаћем, али и посне чорбе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".