Božićni post podrazumeva uzdržavanje od loših dela i misli, ali i mrsne hrane. Stavite telo na iskušenje, žrtvujte se da biste kasnije uživali u jačanju karaktera. Svrha ovog žrtvovanja i jeste u tome da postanemo bolji, jači i uspešniji.

Foto: Profimedia/D. Jelen

 

Tokom Božićnog posta važno je da vodite računa kojim danima se jede na ulju, a kojim na vodi.

28. novembar: Prvi dan posta nije naročito strog. Vernici mogu jesti jela spremljena na ulju. Dobro bi bilo da ovaj dan skuvate postan pasulj koji će vas zasititi i tako vam omogućiti lagan prelazak na posnu hranu.

29. novembar: Drugi dan posta pada u sredu i tog dana je dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju. Naš predlog za ovaj dan je da skuvate krem čorbu od povrća. Predinstajte luk i šargarepu, pa dodajte krompir i brokoli. Nalijte sa vodom. Dodajte začine pa kada se sve skuva, možete štapnim mikserom sve da izblendirate.

30. novembar: Dan kada se posti na ulju. Možete napraviti posni rižoto, po ovom receptu:

1. decembar: Ovog dana se posti na vodi. Očistite telo tako što ćete jesti ili sveže povrće ili da skuvate krompir, pa ga izmešate sa pečenim paprikama i tako jedete.

2. decembra i 3. decembar i 4. decembar: Ova tri dana je dozvoljen post na ulju i riba. Pošto slavimo Vavedenje 4. decembra, možete da spremite bogatu gozbu od skuše i krompir salatu.

5. decembra: Ovaj dan možete da spremite posnu obrok salatu koja uključuje svež spanać, baren krompir, svež luk, masline, maslinovo ulje i začine.

6. decembra: Ovaj dan se posti na vodi. Ukoliko možete danas skuvajte sebi sladak kupus na vodi. U njega dodajte luk, šargarepu, paradajz pelat i začine. Kada se sve skrčka, dodajte i jednu kašiku brašna da zgusnete jelo. Uživajte.

7. decembar: Dozvoljen je post na ulju, pa spremite sebi pitu od krompira koja će vas zasititi.

8. decembra: Ovaj dan se posti na vodi. Spremite posne špagete na vodi. Skuvajte špagete i ostavite ih sa strane. U dublju šerpu stavite malo sosa od paradajza, pa u njega iseckajte crni i beli luk. Kada luk omekša dodajte rendanu šargarepu, a onda i još paradajz soka, origana, soli i bibera. Kada se sos skrčka dodajte mu špagete.

9. i 10. decembra: Ova dva dana možete jesti ribu. Napravite sebi salatu od kuvanog krompira i tunjevine, sa malo luka. Drugog dana možete da ispržite pastrmku, dok za dodatak možete da skuvate blitvu.

11. decembra: Ovaj dan se posti na vodi. Skuvajte posan pasulj na vodi, sa začinima.

12. do 15. decembra: Dozvoljen je post na vodi. Ovih dana spremite sebi raznobojne salate, jedite pečene paprike sa belim lukom, jedite pirinač spremljen sa spanaćem, ali i posne čorbe.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".