У животу Николе Тесле није било много жена, а једине важне биле су његова мајка Георгина Ђука Тесла и сестре Анђелина, Марица и Милка.

Славни српски научник важио је у младости за веома привлачног мушкарца, а иако није био класични лепотан, црте лица и карактер надокнађивале су то. Био је висок 188 центиметара, маркантан, образован и неговао је отмен стил и када није имао превише новца, био је продуховљен, мистериозан, смирен, мало је рећи образован...

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Својим плавозеленим очима посебно је остављао утисак на девојке, иако је он током целог живота избегавао романтичне односе и све што би могло да води до њих.

Док је он био посвећен искључиво свом научном раду, многе жене покушавале су да уђу у његов свет и шармирају га, а једна од њих била је славна француска глумица Сара Бернар.

Прича Саре Бернар и Николе Тесле

Наводно је чувена глумица и икона бел епока Сара Бернар била очарана Теслом и замолила је француског инжењера Андреа Блондела да прича физичару о њој. Ипак, није могла да чека његову реакцију, па је решила да му и сама скрене пажњу на себе.

Фото: Википедија

 

 

Једног дана 1892. године, док се српски научник опуштао у париском кафеу у оквиру хотела "Де ле пе" с пријатељима међу којима је био Блондел, поред његовог стола прошетала је славна глумица. Док је пролазила, испустила је наводно марамицу покушавајући да флертује с Теслом. Он је одмах џентлменски скочио како би јој је вратио и, испоставило се, био је то почетак односа који ће ући у историју иако је остао платонски. Тесла је подигао марамицу једном руком док је у другој држао шешир и благо се наклонио уз речи:

– Мадемоиселле, ваша марамица.

Међутим, након што му се она насмешила, научник се вратио за свој сто и наставио разговор о бежичном систему преноса енергије.

Колико је познато, Сара Бернар и Никола Тесла касније су се виђали у Њујорку и забележено је да су заједно ишли и на неке забаве за високо друштво.

Ипак, нема назнака да су они било кад прешли границу пријатељства.

– Одлучио сам да цео свој живот посветим послу – написао је Тесла. – И из тог разлога сам се одрекао љубави и дружења с добром женом; па чак и више од тога. Верујем да писац, музичар или уметник треба да се ожени. Они стичу инспирацију која води ка финијим достигнућима. Али проналазач има толико интензивну природу, с толико дивљег, страственог квалитета да би се, дајући се жени, одрекао свега и тако узео све из свог изабраног поља. Штета, такође; понекад се осећам тако усамљено!

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО: