U životu Nikole Tesle nije bilo mnogo žena, a jedine važne bile su njegova majka Georgina Đuka Tesla i sestre Anđelina, Marica i Milka.

Slavni srpski naučnik važio je u mladosti za veoma privlačnog muškarca, a iako nije bio klasični lepotan, crte lica i karakter nadoknađivale su to. Bio je visok 188 centimetara, markantan, obrazovan i negovao je otmen stil i kada nije imao previše novca, bio je produhovljen, misteriozan, smiren, malo je reći obrazovan...

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Svojim plavozelenim očima posebno je ostavljao utisak na devojke, iako je on tokom celog života izbegavao romantične odnose i sve što bi moglo da vodi do njih.

Dok je on bio posvećen isključivo svom naučnom radu, mnoge žene pokušavale su da uđu u njegov svet i šarmiraju ga, a jedna od njih bila je slavna francuska glumica Sara Bernar.

Priča Sare Bernar i Nikole Tesle

Navodno je čuvena glumica i ikona bel epoka Sara Bernar bila očarana Teslom i zamolila je francuskog inženjera Andrea Blondela da priča fizičaru o njoj. Ipak, nije mogla da čeka njegovu reakciju, pa je rešila da mu i sama skrene pažnju na sebe.

Foto: Vikipedija

 

 

Jednog dana 1892. godine, dok se srpski naučnik opuštao u pariskom kafeu u okviru hotela "De le pe" s prijateljima među kojima je bio Blondel, pored njegovog stola prošetala je slavna glumica. Dok je prolazila, ispustila je navodno maramicu pokušavajući da flertuje s Teslom. On je odmah džentlmenski skočio kako bi joj je vratio i, ispostavilo se, bio je to početak odnosa koji će ući u istoriju iako je ostao platonski. Tesla je podigao maramicu jednom rukom dok je u drugoj držao šešir i blago se naklonio uz reči:

– Mademoiselle, vaša maramica.

Međutim, nakon što mu se ona nasmešila, naučnik se vratio za svoj sto i nastavio razgovor o bežičnom sistemu prenosa energije.

Koliko je poznato, Sara Bernar i Nikola Tesla kasnije su se viđali u NJujorku i zabeleženo je da su zajedno išli i na neke zabave za visoko društvo.

Ipak, nema naznaka da su oni bilo kad prešli granicu prijateljstva.

– Odlučio sam da ceo svoj život posvetim poslu – napisao je Tesla. – I iz tog razloga sam se odrekao ljubavi i druženja s dobrom ženom; pa čak i više od toga. Verujem da pisac, muzičar ili umetnik treba da se oženi. Oni stiču inspiraciju koja vodi ka finijim dostignućima. Ali pronalazač ima toliko intenzivnu prirodu, s toliko divljeg, strastvenog kvaliteta da bi se, dajući se ženi, odrekao svega i tako uzeo sve iz svog izabranog polja. Šteta, takođe; ponekad se osećam tako usamljeno!

(Glossy)

BONUS VIDEO: