Иако је снег тек почео да пада па се снежни прекривач још није ни формирао, или тек у танком слоју, метеоролози најављују да ће снег наставити да пада током дана, стварајући идиличну зимску атмосферу широм града.

- На подручју Београда у наредна два сата понегде са краткотрајном суснежицом или снегом - навео је претходно РХМЗ.

Подсетимо, снег који од јуче пада направио је велике проблеме у планинским крајевима, а у Сјеници је проглашена ванредна ситуација.

Поједина места остала су без струје, зато што је далековод испао из система, а прегорео је један од главних прекидача.

Такође, РХМЗ је данас упозорио да је у ноћи понедељак на уторак и у уторак могућа ледена киша у неким деловима Србије.

Пљусак снега или крупа?
Како појашњавају метеоролози, у питању није снег већ заправо - крупа.

Крупа је врста високе падавине карактеристична за зимски део године, али се јавља и током лета. Излучује се у виду "округластих белих, непрозирних и трошних зрна величине два до пет милиметара". Најчешће пада заједно са снегом и кишом, а приликом контакта са подлогом се распрскава.

Још једна појава која се јавља је и такозвани "пљусак снега", а питање је како је могуће да тек сада чујемо за ове метеоролошке промене.

Ђорђе Ђурић, метеоролог објашњава да пљусак снега иако ретка појава, може да се јави на нашем подручју у хладнијем делу године, обично крајем зиме и током марта, али очекује се и током данашњег дана.

- Дакле, данас ће широм Србији бити пљускова снега, који су као и пљускови кише локалног и краткотрајног карактера, па недалеко може сијати сунце и бити потпуно суво. Када се појави пљусак снега, на мањем простору у кратком интервалу може пасти више центиметара снега, исто као лети доста кише, па настану локалне поплаве и бујице - каже Ђурић.

БОНУС ВИДЕО: