Iako je sneg tek počeo da pada pa se snežni prekrivač još nije ni formirao, ili tek u tankom sloju, meteorolozi najavljuju da će sneg nastaviti da pada tokom dana, stvarajući idiličnu zimsku atmosferu širom grada.

- Na području Beograda u naredna dva sata ponegde sa kratkotrajnom susnežicom ili snegom - naveo je prethodno RHMZ.

Podsetimo, sneg koji od juče pada napravio je velike probleme u planinskim krajevima, a u Sjenici je proglašena vanredna situacija.

Pojedina mesta ostala su bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

Takođe, RHMZ je danas upozorio da je u noći ponedeljak na utorak i u utorak moguća ledena kiša u nekim delovima Srbije.

Pljusak snega ili krupa?
Kako pojašnjavaju meteorolozi, u pitanju nije sneg već zapravo - krupa.

Krupa je vrsta visoke padavine karakteristična za zimski deo godine, ali se javlja i tokom leta. Izlučuje se u vidu "okruglastih belih, neprozirnih i trošnih zrna veličine dva do pet milimetara". Najčešće pada zajedno sa snegom i kišom, a prilikom kontakta sa podlogom se rasprskava.

Još jedna pojava koja se javlja je i takozvani "pljusak snega", a pitanje je kako je moguće da tek sada čujemo za ove meteorološke promene.

Đorđe Đurić, meteorolog objašnjava da pljusak snega iako retka pojava, može da se javi na našem području u hladnijem delu godine, obično krajem zime i tokom marta, ali očekuje se i tokom današnjeg dana.

- Dakle, danas će širom Srbiji biti pljuskova snega, koji su kao i pljuskovi kiše lokalnog i kratkotrajnog karaktera, pa nedaleko može sijati sunce i biti potpuno suvo. Kada se pojavi pljusak snega, na manjem prostoru u kratkom intervalu može pasti više centimetara snega, isto kao leti dosta kiše, pa nastanu lokalne poplave i bujice - kaže Đurić.

BONUS VIDEO: