Постоји ли ишта што је примамљивије од сланине? Кришка сланине која цврчи на тигању улепшава и најоблачнија јутра. То је нешто за шта сте увек расположени, без обзира на доба дана или глад. Но, често чујемо како она није здрава за нас и како треба да је једемо што мање, али да ли је то заправо истина?

Према писању Елит Дејлија, баш и није, заправо је здрава. Пуна је протеина и витамина, а нема ни пуно угљених хидрата. Ово је 14 разлога зашто би требало да је једемо чешће, и то без гриже савести.

Сланина је једина храна која је истодобно слана и слатка: Осим тога, укусна је. Сланина је слано-слатки ужитак у којем су та два укуса рационално расподељена. То је храна која спаја супротности.

Уопште не садржи угљене хидрате: Супротно увреженом мишљењу, не гоје нас масти већ угљени хидрати. Наука потврђује да уз исхрану са смањеним уделом угљених хидрата можете смршати. Многи мисле да нам угљени хидрати дају енергију, али то није истина. Чак су и наши преци енергију надокнађивали мастима. Масти су много делотворније у одржавању енергије. Избегавајте угљене хидрате, једите сланину.

Фото: Профимедиа

 

Ултимативно је оружје против мамурлука: Ништа не може да излечи мамурлук попут масне сланине и шоље кафе. То је универзална истина. Нема боље ствари за лечење мамурлука од сланине и чизбургера. Или чизбургера са сланином

Смањује глад: Сланина је богата засићеним мастима, што значи да ћете дуже бити сити него да се наједете угљених хидрата. Ако умирете од глади, слободно поједите мало сланине и издржаћете од доручка до ручка или од ручка до вечере. Заправо, између свих оброка.

Понекад је живот бољи кад је мало хрскав: Чињеница је да у животу није све глатко, а сланина доказује да је тако и боље. Пржена хрскава сланина подсећа нас да је живот вредан са свим својим завијуцима.

Има ли ишта боље од буђења уз мирис пржене сланине? Поготово ако се пржи у вашој кухињи. Без обзира каква је ноћ иза вас и какав је дан испред вас, мирис сланине ујутро сигурно ће вам поправити расположење.

Пуна је витамина: Сланина је пуна есенцијалних Б витамина, који су нам потребни за одржавање имуног система. Садржи 65 посто препорученог дневног уноса тиамина, 47 посто ниацина, 38 посто витамина Б12 и 36 посто цинка. Заборавите мултивитамине и окрените се сланини.

Не треба да се бојите да понекад замастите: Добро је запрљати се с времена на време, посебно ако то чините сланином.

Фото: Профимедиа

 

Јели су је и наши преци: Палео дијета је последњи хит, али она потиче из давних времена. Тако су се хранили праљуди, пре него што је прерађена храна постала део наше исхране.

Лако се припрема: Сланина је остварење снова свих лењих особа, лако ју је припремити, а истовремено је врло укусна и здрава. Можете је припремати и у микроталасној пећи.

Можете је ставити баш на све и може бити део сваког вашег оброка: Сланина за доручак? Може! Сланина за ручак? Може! Сланина за вечеру? Може! Сланина увек звучи добро, без обзира на доба дана.

Чак и кад је лоша, добра је: Оно што чини сланину посебном јесте то што не може бити лоша. Истина, понекад ју је тешко жвакати и претерано је жилава, али и даље може да се поједе. Увек ће бити укуснија од броколија, зар не?

Свако има свој фактор: Увек постоји начин за уживање у сланини, упркос било каквим границама. Не волите свињетину? Шта ако вам вера брани сланину? У том случају за вас је сланина од ћуретине. Можете да добијете сланину од било које животиње. Сланина је универзални језик.

Богата је беланчевинама: Беланчевине су кључни састојак здраве исхране, а сланина је срећом пуна беланчевина.

БОНУС ВИДЕО: