Postoji li išta što je primamljivije od slanine? Kriška slanine koja cvrči na tiganju ulepšava i najoblačnija jutra. To je nešto za šta ste uvek raspoloženi, bez obzira na doba dana ili glad. No, često čujemo kako ona nije zdrava za nas i kako treba da je jedemo što manje, ali da li je to zapravo istina?

Prema pisanju Elit Dejlija, baš i nije, zapravo je zdrava. Puna je proteina i vitamina, a nema ni puno ugljenih hidrata. Ovo je 14 razloga zašto bi trebalo da je jedemo češće, i to bez griže savesti.

Slanina je jedina hrana koja je istodobno slana i slatka: Osim toga, ukusna je. Slanina je slano-slatki užitak u kojem su ta dva ukusa racionalno raspodeljena. To je hrana koja spaja suprotnosti.

Uopšte ne sadrži ugljene hidrate: Suprotno uvreženom mišljenju, ne goje nas masti već ugljeni hidrati. Nauka potvrđuje da uz ishranu sa smanjenim udelom ugljenih hidrata možete smršati. Mnogi misle da nam ugljeni hidrati daju energiju, ali to nije istina. Čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima. Masti su mnogo delotvornije u održavanju energije. Izbegavajte ugljene hidrate, jedite slaninu.

Foto: Profimedia

 

Ultimativno je oružje protiv mamurluka: Ništa ne može da izleči mamurluk poput masne slanine i šolje kafe. To je univerzalna istina. Nema bolje stvari za lečenje mamurluka od slanine i čizburgera. Ili čizburgera sa slaninom

Smanjuje glad: Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti siti nego da se najedete ugljenih hidrata. Ako umirete od gladi, slobodno pojedite malo slanine i izdržaćete od doručka do ručka ili od ručka do večere. Zapravo, između svih obroka.

Ponekad je život bolji kad je malo hrskav: Činjenica je da u životu nije sve glatko, a slanina dokazuje da je tako i bolje. Pržena hrskava slanina podseća nas da je život vredan sa svim svojim zavijucima.

Ima li išta bolje od buđenja uz miris pržene slanine? Pogotovo ako se prži u vašoj kuhinji. Bez obzira kakva je noć iza vas i kakav je dan ispred vas, miris slanine ujutro sigurno će vam popraviti raspoloženje.

Puna je vitamina: Slanina je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunog sistema. Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 posto niacina, 38 posto vitamina B12 i 36 posto cinka. Zaboravite multivitamine i okrenite se slanini.

Ne treba da se bojite da ponekad zamastite: Dobro je zaprljati se s vremena na vreme, posebno ako to činite slaninom.

Foto: Profimedia

 

Jeli su je i naši preci: Paleo dijeta je poslednji hit, ali ona potiče iz davnih vremena. Tako su se hranili praljudi, pre nego što je prerađena hrana postala deo naše ishrane.

Lako se priprema: Slanina je ostvarenje snova svih lenjih osoba, lako ju je pripremiti, a istovremeno je vrlo ukusna i zdrava. Možete je pripremati i u mikrotalasnoj peći.

Možete je staviti baš na sve i može biti deo svakog vašeg obroka: Slanina za doručak? Može! Slanina za ručak? Može! Slanina za večeru? Može! Slanina uvek zvuči dobro, bez obzira na doba dana.

Čak i kad je loša, dobra je: Ono što čini slaninu posebnom jeste to što ne može biti loša. Istina, ponekad ju je teško žvakati i preterano je žilava, ali i dalje može da se pojede. Uvek će biti ukusnija od brokolija, zar ne?

Svako ima svoj faktor: Uvek postoji način za uživanje u slanini, uprkos bilo kakvim granicama. Ne volite svinjetinu? Šta ako vam vera brani slaninu? U tom slučaju za vas je slanina od ćuretine. Možete da dobijete slaninu od bilo koje životinje. Slanina je univerzalni jezik.

Bogata je belančevinama: Belančevine su ključni sastojak zdrave ishrane, a slanina je srećom puna belančevina.

BONUS VIDEO: