Дино Мерлин рођен је 12. септембра 1962. године у Сарајеву, а право име му је Един Дервишхалидовић.

Фото: ATA images

 

 

Често на интернету круже тврдње да је завршио медресу, али је сам уметник демантовао ову информацију у једном од ретких политичких интервјуа које је дао за "Недељник". У том интервјуу, Дино Мерлин је нагласио да та тврдња није тачна, објаснивши да се ова нетачна информација може везати за чињеницу да је његова мајка била була, односно верска службеница.

- Вероватно се то често спомиње јер је моја мајка била була, односно верска службеница. А не знам зашто би религија и уметност искључивали једно друго. Нису ли обоје ствар духа? Уметност је спојена са свим другим сферама духа. Све зависи од избора који стоји пред нама - истакао је Дино Мерлин.

 

 

Мајка му је, не крије, била омиљена у друштву. Често је знала позајмљивати новац од других, да би неком другом помогла. Иако је растао без очинске фигуре и љубави, морао је да научи да живи с том чињеницом, но, мајци дугује вечну захвалност. Управо због тога што није имао комплетну породицу сада своју чува као очи у глави. У причи “Средином” Дино се присећа како мајка није била одушевљена сазнањем да јој се син жели бавити музиком, већ је, као уосталом и свака друга мајка, сина радије у будућности видела као инжењера.

Фото: Милена Анђела

 

 

Из тог периода предратне Југославије остала је и једна занимљива анегдота која говори о мајчиним ставовима. Наиме, Дино Мерлин је открио да његова мајка није била одушевљена када су им на Бајрам у кућу дошли Горан Бреговић и Здравко Чолић.

Фото: АТА имагес

 

 

- Радо се сећам те анегдоте, која ми тада није била ни драга, ни као анегдота. Иако потпуно разумем своју мајку. Трудила се мени и мојој сестри буде и отац и мајка, да нас изведе на прави пут, а уметници су увек важили за ветропире који живе од данас до сутра, а она је за нас обоје желела сигуран и угледан посао. Као што сваки родитељ жели за своје дете. Кад сам јој поносно представио наше госте, Чолу и Брегу, она је само кратко прокоментарисала: Шејтани (врагови), као и ти - открио је Дино Мерлин у овом занимљивом интервјуу за Недељник.

БОНУС ВИДЕО: