Dino Merlin rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

Foto: ATA images

 

 

Često na internetu kruže tvrdnje da je završio medresu, ali je sam umetnik demantovao ovu informaciju u jednom od retkih političkih intervjua koje je dao za "Nedeljnik". U tom intervjuu, Dino Merlin je naglasio da ta tvrdnja nije tačna, objasnivši da se ova netačna informacija može vezati za činjenicu da je njegova majka bila bula, odnosno verska službenica.

- Verovatno se to često spominje jer je moja majka bila bula, odnosno verska službenica. A ne znam zašto bi religija i umetnost isključivali jedno drugo. Nisu li oboje stvar duha? Umetnost je spojena sa svim drugim sferama duha. Sve zavisi od izbora koji stoji pred nama - istakao je Dino Merlin.

 

 

Majka mu je, ne krije, bila omiljena u društvu. Često je znala pozajmljivati novac od drugih, da bi nekom drugom pomogla. Iako je rastao bez očinske figure i ljubavi, morao je da nauči da živi s tom činjenicom, no, majci duguje večnu zahvalnost. Upravo zbog toga što nije imao kompletnu porodicu sada svoju čuva kao oči u glavi. U priči “Sredinom” Dino se priseća kako majka nije bila oduševljena saznanjem da joj se sin želi baviti muzikom, već je, kao uostalom i svaka druga majka, sina radije u budućnosti videla kao inženjera.

Foto: Milena Anđela

 

 

Iz tog perioda predratne Jugoslavije ostala je i jedna zanimljiva anegdota koja govori o majčinim stavovima. Naime, Dino Merlin je otkrio da njegova majka nije bila oduševljena kada su im na Bajram u kuću došli Goran Bregović i Zdravko Čolić.

Foto: ATA images

 

 

- Rado se sećam te anegdote, koja mi tada nije bila ni draga, ni kao anegdota. Iako potpuno razumem svoju majku. Trudila se meni i mojoj sestri bude i otac i majka, da nas izvede na pravi put, a umetnici su uvek važili za vetropire koji žive od danas do sutra, a ona je za nas oboje želela siguran i ugledan posao. Kao što svaki roditelj želi za svoje dete. Kad sam joj ponosno predstavio naše goste, Čolu i Bregu, ona je samo kratko prokomentarisala: Šejtani (vragovi), kao i ti - otkrio je Dino Merlin u ovom zanimljivom intervjuu za Nedeljnik.

BONUS VIDEO: