Прекомерна конзумација алкохола повећава ризик од неколико проблема повезаних са мозгом као што су деменција, мождани удар и депресија, показују студије.

Научници са Универзитета Станфорд открили су да је мозгу потребно 7,3 месеца да се опорави. Током тог периода, алкохоличари који су престали да пију повратили су укупну дебљину мозга, открили су истраживачи.

- Ови резултати подржавају адаптивне и корисне ефекте трајне трезвености на структурални опоравак мозга - речено је у студији.

Фото: Профимедиа

 

 

Студија, објављена у часопису Сциенце Дирецт, бавила се утицајем трезвености на мозак алкохоличара. Затражили су 133 особе - од којих је 88 алкохоличара - да престану да пију и анализирали су им мозак како би видели на који начин то утиче на њих.

После седам месеци, дебљина мождане коре значајно се побољшала код већине људи са зависношћу од алкохола. Научници су истали да ово сугерише да мозак може да поправи и регенерише своју структуру када алкохол више није фактор.

Међутим, они су упозорили да је студија спроведена на малом броју људи и да се морају обавити додатна истраживања како би се потврдили позитивни налази.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: