Мала кућа у Улици цара Душана број 10 најстарији је сачувани стамбени објекат у граду, а саграђен је у првој половини 18. века. Није могао било ко овде да станује, јер су плацеви били врло скупи, кажу из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

- Овде је живео и радио Елијас Флајшман, он је био мајстор ременар и видите ове отворе горе у таванском простору он је на тавану држао штављене и нештављене коже и због тога су ти отвори били битни да може да се проветрава - објашњава Бојана Ибрајтер Газибара из Завода за заштиту споменика Града Београда.

Кућа се састоји од подрума, приземља, спрата и таванског простора.

- Првобитно је имала одређене украсе на фасади, али су Турци након 1739. године, када су поново освојили Београд, све те украсе разлупали и склонили - додаје Бојана Ибрајтер.

Фото: РТС принтскрин

 

Ова кућа је споменик културе од 1987. године, али мало ко то зна.

- Завод за заштиту споменика културе града Београда је пре неколико година радио један пројекат обележавања споменика културе таблама са кју-ар кодом, који су водили на Википедијине текстове које су запослени у Заводу писали. Нажалост, нису сви споменици културе добили те табле, али то је нешто што размишљамо да поновимо - наводи Ибрајтерова.

Мистерија

За ову кућу су везане урбане легенде о различитим тајним тунелима који су наводно спајали свих седам кућа, као и поједине делове Београда, а постоји теорија и да је подрум куће повезан са Калемегданском тврђавом.

Сам подрум куће за који су везане легенде у међувремену је потпуно преграђен. Деценијама је био под водом, тако да нико од истраживача, чак и кад су покушали осамдесетих година прошлог века да уђу, није од силне воде могао да приступи том делу.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: