Mala kuća u Ulici cara Dušana broj 10 najstariji je sačuvani stambeni objekat u gradu, a sagrađen je u prvoj polovini 18. veka. Nije mogao bilo ko ovde da stanuje, jer su placevi bili vrlo skupi, kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Ovde je živeo i radio Elijas Flajšman, on je bio majstor remenar i vidite ove otvore gore u tavanskom prostoru on je na tavanu držao štavljene i neštavljene kože i zbog toga su ti otvori bili bitni da može da se provetrava - objašnjava Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda.

Kuća se sastoji od podruma, prizemlja, sprata i tavanskog prostora.

- Prvobitno je imala određene ukrase na fasadi, ali su Turci nakon 1739. godine, kada su ponovo osvojili Beograd, sve te ukrase razlupali i sklonili - dodaje Bojana Ibrajter.

Foto: RTS printskrin

 

Ova kuća je spomenik kulture od 1987. godine, ali malo ko to zna.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je pre nekoliko godina radio jedan projekat obeležavanja spomenika kulture tablama sa kju-ar kodom, koji su vodili na Vikipedijine tekstove koje su zaposleni u Zavodu pisali. Nažalost, nisu svi spomenici kulture dobili te table, ali to je nešto što razmišljamo da ponovimo - navodi Ibrajterova.

Misterija

Za ovu kuću su vezane urbane legende o različitim tajnim tunelima koji su navodno spajali svih sedam kuća, kao i pojedine delove Beograda, a postoji teorija i da je podrum kuće povezan sa Kalemegdanskom tvrđavom.

Sam podrum kuće za koji su vezane legende u međuvremenu je potpuno pregrađen. Decenijama je bio pod vodom, tako da niko od istraživača, čak i kad su pokušali osamdesetih godina prošlog veka da uđu, nije od silne vode mogao da pristupi tom delu.

(RTS)

BONUS VIDEO: