У СИПА наводе да су у току претреси на више окација у Брчком, а спроводе се по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ.

У СИПА наводе да су претреси започети јутрос у више пословних и стамбених објеката и покретних ствари у Брчком и Бијељини, које је користило 11 осумњичених особа. Како сазнајемо претресају се и службене канцеларије и објекти.

- Осумњичени се доводе у везу да су с циљем остварења противправне имовинске користи организовали групу за организовани криминал чији су чланови континуирано и у дужем временском периоду проводили активности које су се односиле на кријумчарење и превоз разне робе без порекла преко државне границе са подручја Републике Србије у Босну и Херцеговину и обратно - наводе у СИПА.

Додају да је роба махом ишла преко граничног прелаза Попови (Павловића мост), преносе "Независне".

- Том приликом избјегаване су мјере царинске контроле на начин да су осумњичени давали новац припадницима њихове групе за организовани криминал, царинским службеницима на Граничном прелазу Попови (Павловића мост), полицијским службеницима Граничне полиције БиХ и полицијским службеницима ПУ Бијељина, који су неизвршавањем својих службених дужности без контроле пропуштали возила са кријумчареном робом без валидних рачуна и на тај начин су обезбјеђивали несметано кријумчарење робе у БиХ, без царинског евидентирања и плаћања увозних дажбина-  наводе у СИПА.

Додају да је група осумњичена да су починили кривична ђела организовани криминал, кријумчарење, ѕлоупотреба положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, давање дара и других облика користи и примање дара и других облика користи из Кривичног закона БиХ. Такође на терет им се стављају кривична ђела злоупотребе службеног положаја или овлаштења и примање мита из Кривичног законика Републике Српске.

- Претреси  се врше по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске и полицијом Брчко дистрикта - саопштила је СИПА. 
О коначном исходу акције ”Дивич” јавност ће бити информисана накнадно, по завршетку планираних активности.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: