U SIPA navode da su u toku pretresi na više okacija u Brčkom, a sprovode se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

U SIPA navode da su pretresi započeti jutros u više poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari u Brčkom i Bijeljini, koje je koristilo 11 osumnjičenih osoba. Kako saznajemo pretresaju se i službene kancelarije i objekti.

- Osumnjičeni se dovode u vezu da su s ciljem ostvarenja protivpravne imovinske koristi organizovali grupu za organizovani kriminal čiji su članovi kontinuirano i u dužem vremenskom periodu provodili aktivnosti koje su se odnosile na krijumčarenje i prevoz razne robe bez porekla preko državne granice sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i obratno - navode u SIPA.

Dodaju da je roba mahom išla preko graničnog prelaza Popovi (Pavlovića most), prenose "Nezavisne".

- Tom prilikom izbjegavane su mjere carinske kontrole na način da su osumnjičeni davali novac pripadnicima njihove grupe za organizovani kriminal, carinskim službenicima na Graničnom prelazu Popovi (Pavlovića most), policijskim službenicima Granične policije BiH i policijskim službenicima PU Bijeljina, koji su neizvršavanjem svojih službenih dužnosti bez kontrole propuštali vozila sa krijumčarenom robom bez validnih računa i na taj način su obezbjeđivali nesmetano krijumčarenje robe u BiH, bez carinskog evidentiranja i plaćanja uvoznih dažbina-  navode u SIPA.

Dodaju da je grupa osumnjičena da su počinili krivična đela organizovani kriminal, krijumčarenje, ѕloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi i primanje dara i drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH. Takođe na teret im se stavljaju krivična đela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i primanje mita iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

- Pretresi  se vrše po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i policijom Brčko distrikta - saopštila je SIPA. 
O konačnom ishodu akcije ”Divič” javnost će biti informisana naknadno, po završetku planiranih aktivnosti.

(Alo)

BONUS VIDEO: