Уз име глумца Зорана Цвијановића често везујемо епитет легендарни, што је одавно оправдао бројним улогама. Све ликове које је оживео у позоришту, на филму и телевизији, публика је препознала на прву лопту.

Утисак је да му комедија најбоље лежи и да је управо улоге које су нас насмејавале до суза, тумачио с посебном лакоћом. То не би било тако да очигледно није рођен за глуму. Али, иако је још као дечак у петом разреду основне школе почео да похађа часове глуме у дечјој драмској групи Бате Миладиновића и Аните Брзановић, она није била његов први избор.

Завршио је гимназију и уписао је Стоматолошки факултет, али није дипломирао.

Фото: АТА имагес

 

 

- У том периоду је мој брат већ био на стоматологији. Имали смо идеју да једног дана ортворимо ординацију "Зубари Цвијановић". Брат је завршио, а ја не. Мене је живот одвео неким другим путем - описао је једном глумац, који је Факултет драмских уметности завршио 1982. године у класи професора Миње Дедића коју су звали „класа високог ризика“. Студирао је са: Соњом Савић, Дубравком Живковић, Оливером Јежином, Сузаном Петричевић, Андрејом Маричићем, Жарком Лаушевићем, Бранимиром Брстином и Светиславом Булетом Гонцићем. Са колегама је проводио много времена, а најчешће су били у просторијама факултета, Студентском културном центру и у кафанама „Пролеће“ и „Мањеж“.

Цвијановић се поред глуме бави и продукцијом, а откако да је прославио лик Шојке у серији "Сиви дом" 1986. године, посебно се памте његове роле у серији и филму "Полицајац с Петловог брда", остварењу "Ми нисмо анђели", серији "Отворена врата", филму "Пакет аранжман", "Ни на небу ни на земљи", "Тамна је ноћ", "Лепа села лепо горе"...

(ТВ Екран)

БОНУС ВИДЕО: