Позната је чињеница да је Београд вредно археолошко налазиште. До недавно су у парку код Народне скупштине трајали истражни радови у тој области на будућем градилишту велике подземне гараже, а треба се подсетити на својевремено значајно откриће непосредно крај те локације: два римска саркофага.

Наиме, копајући земљу и постављајући темељ зграде у Улици мајке Јевросиме код бројева 47 и 49, грађевински  радници наишли су у октобру 1964. године на дубини од 80 центиметара на тврд камен који је тешко могао да се помери. Добро су се намучили како би извадили земљу из простора оивиченог каменом. Наредног тренутка су схватили да су пронашли саркофаг, а затим и делове људског костура.

Већ сутрадан недалеко од места првог проналаска откривен је и други још већи, који је откопан потпуно неоштећен.

Из Завода за заштиту споменика града Београда на ову локацију стигли су археолози који су утврдили да се ради о римским саркофазима из трећег века нове ере, у које су сахрањивани богати Римљани.

Такође је констатовано да су оба саркофага опљачкана, пошто је костур у првом, разбијеном и отвореном, нађен испретуран, док је на другом такође уочен повелик отвор, кроз који су украдене скупоцене ствари. Кад се пљачка десила није било лако утврдити али је сигурно била у неком од давно протеклих векова.

Према речима археолога, карактеристично је да су сви до тада пронађени саркофази, који потичу из истог времена, били обијени и опљачкани. Бурна београдска историја крила је међу својим тајнама и идентитете древних пљачкаша гробова.

Оба саркофага пронађена 1964. била су нарављена од ташмајданског камена из оближњег каменолома (данас пећине испод парка), и била су у облику малене кућице.

Археолози су у првом пронашли поред костура и парче керамике од бочице за парфем, те се претпостављало да се ради о женском костуру.

Већина пронађених саркофага је декорисана, а неретко се на њима налазе и одређени натписи. Обично се исписивало име покојника и његове године, као и подаци о животу, као и о његовој припадности. На појединима постоји и посвета у којој се наводи ко је подигао саркофаг.

Један од натписа на саркофагу представљао је и значајно откриће јер указује на то да је Сингидунум добио статус муниципиума у време цара Трајана.

Само годину дана раније у близини Улице мајке Јевросиме, тачније у Кондиној улици, био је пронађен саркофаг из истог периода, који је пребачен у Доњи град на Калемегдану.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО: