Најчешћи разлози прекида везе или брака су свакодневне фрустрације које се накупљају, попут мањка пажње или приговарања. Иако до прекида долази због прељубе, статистике показују да се већина веза и бракова завршава због накупљених ситница које људи на време не препознају као убице односа, тврди британски брачни терапеут Ендру Г. Маршал, преноси Индекс.

Мањак пажње

Он клима главом док она објашњава шта треба да уради, мисли су му негђе другде или она проверава свој мобилни док он жели да се пожали на проблем на послу. То су само неки од сценарија непоклањања пажње партнеру у значајном тренутку. Своје понашање оправдавамо претпоставкама да ће бити времена за то или да ово чиме се тренутно бавимо захтева само мало времена.

Наметање сопствених правила

Најчешће мислите да сте у праву, док се партнер стално жали јер не поспремате ствари за собом или ви њему јер он не учествује у кућним пословима. Већина људи мисли да је такво понашање прихватљиво и сматра да до проблема не би дошло да их друга страна слуша и уважава њихове захтеве.

Фото: Профимедиа

 

Претварање да је све у реду

Ситуација у којој је један од партнера под стресом, а други сматра да само треба да се опусти и заборави, што може на однос деловати лоше. Због тога партнер под стресом осећа да се мора орасположити, а то обично не резултира смехом и срећом, већ љутњом.

Упадање у реч

У вези или браку с партнером проводимо много времена те га добро упознамо, а онда често претпостављамо што ће рећи и прекидамо га у разговору. То чинимо јер мислимо да ћемо нешто заборавити ако не кажемо одмах. Иако то радимо без лоших намера, прекидање партнера док говори углавном фрустрира.

Враћање прошлости

Већина свађа у односу своди се на три до четири главне теме о којима се увек има шта рећи. Најчешће се то догађа јер нисте проблем решили до краја, а начелно сте пристали на компромис. Међутим, дугорочно замерање није решење, већ тињајућа буктиња јер свака следећа рањива ситуација пробудиће успомене на ову нерешену.

Фото: Профимедиа

 

Запуштање изгледа

Занемаривања сопственог изгледа често се догађа у дугим везама или браку. Престанете ли да водите бригу о свом физичком изгледу и занемарите ли правила пристојног понашања, тешко је за очекивати да ће вас партнер доживљавати привлачно као на почетку. Иако то може функционисати, такво понашање даје партнеру до знања да више немате мотива за труд.

БОНУС ВИДЕО:

(Крстарица)