Фудбалска репрезентација Србија изгубила је од селекције Мађарске резултатом 2:1 у оквиру групе "Г" квалификација за Европско првенство које се наредне године одржава у Немачкој. Меч је одигран на крцатој "Пушкаш арени", а стрелци су били Варга и Шалај за Мађаре, док је једини гол за Србију дао штопер Страхиња Павловић. Треба напоменути да су "орловима" поништена чак два гола због офсајда, као и да нису искоришћене многобројне шансе.

У стартној постави Мађара налази се и једно занимљиво име. У питању је 19-годишњи Милош Керкез, фудбалер рођен у Србији. 

Момак из Врбаса, рођен 7. новембра 2003. године, могао је да бира да ли ће да игра за Србију или Мађарску, а он је одабрао матичну земљу своје баке. Керкез је недавно открио детаље ове одлуке, поручивши да никада није постојала дилема по том питању.

- Мађарска је увек била прва! То су хтели мој отац и бака Мађарица, а после сам и ја, тако да није постала никаква сумња. Веома млад са 14 година, одлучио сам да, када дође тај тренутак у каријери, будем део репрезентације Мађарске. Да не говорим о томе да ме Србија никада није контактирала, али Мађарска јесте када сам имао 15 година. Овде ме поштују, као и моју породицу, то никада нећу заборавити - рекао је Керкез за Немзетиспорт.

Фото: Профимедиа

 

Милош је поникао у ОФК Врбасу, са 11 година је заиграо у омладинском погону Рапида из Беча, а у Ђер је стигао 2019. године. Уследио је позив легендарног Паола Малдинија због којег је у јулу 2021. године отишао у Милан, али се са Росонерима растао годину дана касније због недостатка праве прилике. Милан га је платио 200.000 евра, а Керкез је направио контроверзан потез на промоцију у новом клубу. Он је тада отворено рекао да је као дечак био навијач Јувентуса. 

- Навијао сам за Јувентус док сам био дете, али сад се ситуација променила. Надам се да ће Милан сачувати лидерску позицију на табели Серије А - рекао је Керкез и изненадио многе.

Након што се није снашао у Италију, Керкез је шансу добио у Алкмару где је процветао, што му је и обезбедило трансфер у Премијер лигу вредан око 18 милиона евра. Наиме, Милош Керкез је овог лета појачао редове Бормута, тренутно претпоследње екипе у вероватно најјачој лиги на свету. 

- Отишао сам у Милан јер сам желео да играм. АЗ Алкмар је савршен избор, идеалан за развој младих играча. Нашао сам се у невероватном окружењу. Кад сам први пут ушао на стадион видео сам своју слику на семафору. Био је то посебан тренутак. Част је бити члан АЗ Алкмара - рекао је својевремено Керкез.

За Бормут је одиграо свега пет мечева, од чега четири у Премијер лиги. Најбољу партије пружио је у Лига купу Енглеске када је на мечу против Стоука био један од најзапаженијих на терену. 

Јуче је овај млади фудбалер ушао међу 25 кандидата за трофеј "Голден бој" у избору "Тутоспорта".

Сваке године "Тутоспорт" номинује 100 најбољих младих играча до 21 године, после гласања листа се скраћује на 20 имена (плус 5 Вајлд карта), а новинари и навијачи гласају даље да би изгласали победника.

Керкез се заиста нашао у одабраном друштву јер је ту највећи фаворит да понеде титулу "Златни дечко" Џуд Белингем, ас Реал Мадрида. Поред њега, на листи су и нека прилично звучна имена светског фудбала као што су Џамал Мусијала (Бајрн), Ћави Симонс (Лајпциг), Антонио Силва (Бенфика), Алехандро Балде (Бајер Л.), Бењамин Шешко (Лајпциг), Ђорђо Скалвини (Аталанта), Расмус Хојлунд (Манчестер сити), Леви Колвил (Челси), Јохан Бакајоко (ПСВ), итд.

Подсетимо, репрезентација Мађарске савладале је "орлове" у првом међусобном сусрету одиграном у Београду резултатом 1:2.

Мађари се налазе на челу групе "Г" са 13 бодова из пет одиграних утакмица. На другом месту налази се репрезентација Србије са утакмицом више, али и три бода мање.

Standings provided by Sofascore

Поред Србије и Мађарске у групи "Г" налазе се и Црна Гора, Бугарска и Литванија. 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".