Fudbalska reprezentacija Srbija izgubila je od selekcije Mađarske rezultatom 2:1 u okviru grupe "G" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Nemačkoj. Meč je odigran na krcatoj "Puškaš areni", a strelci su bili Varga i Šalaj za Mađare, dok je jedini gol za Srbiju dao štoper Strahinja Pavlović. Treba napomenuti da su "orlovima" poništena čak dva gola zbog ofsajda, kao i da nisu iskorišćene mnogobrojne šanse.

U startnoj postavi Mađara nalazi se i jedno zanimljivo ime. U pitanju je 19-godišnji Miloš Kerkez, fudbaler rođen u Srbiji. 

Momak iz Vrbasa, rođen 7. novembra 2003. godine, mogao je da bira da li će da igra za Srbiju ili Mađarsku, a on je odabrao matičnu zemlju svoje bake. Kerkez je nedavno otkrio detalje ove odluke, poručivši da nikada nije postojala dilema po tom pitanju.

- Mađarska je uvek bila prva! To su hteli moj otac i baka Mađarica, a posle sam i ja, tako da nije postala nikakva sumnja. Veoma mlad sa 14 godina, odlučio sam da, kada dođe taj trenutak u karijeri, budem deo reprezentacije Mađarske. Da ne govorim o tome da me Srbija nikada nije kontaktirala, ali Mađarska jeste kada sam imao 15 godina. Ovde me poštuju, kao i moju porodicu, to nikada neću zaboraviti - rekao je Kerkez za Nemzetisport.

Foto: Profimedia

 

Miloš je ponikao u OFK Vrbasu, sa 11 godina je zaigrao u omladinskom pogonu Rapida iz Beča, a u Đer je stigao 2019. godine. Usledio je poziv legendarnog Paola Maldinija zbog kojeg je u julu 2021. godine otišao u Milan, ali se sa Rosonerima rastao godinu dana kasnije zbog nedostatka prave prilike. Milan ga je platio 200.000 evra, a Kerkez je napravio kontroverzan potez na promociju u novom klubu. On je tada otvoreno rekao da je kao dečak bio navijač Juventusa. 

- Navijao sam za Juventus dok sam bio dete, ali sad se situacija promenila. Nadam se da će Milan sačuvati lidersku poziciju na tabeli Serije A - rekao je Kerkez i iznenadio mnoge.

Nakon što se nije snašao u Italiju, Kerkez je šansu dobio u Alkmaru gde je procvetao, što mu je i obezbedilo transfer u Premijer ligu vredan oko 18 miliona evra. Naime, Miloš Kerkez je ovog leta pojačao redove Bormuta, trenutno pretposlednje ekipe u verovatno najjačoj ligi na svetu. 

- Otišao sam u Milan jer sam želeo da igram. AZ Alkmar je savršen izbor, idealan za razvoj mladih igrača. Našao sam se u neverovatnom okruženju. Kad sam prvi put ušao na stadion video sam svoju sliku na semaforu. Bio je to poseban trenutak. Čast je biti član AZ Alkmara - rekao je svojevremeno Kerkez.

Za Bormut je odigrao svega pet mečeva, od čega četiri u Premijer ligi. Najbolju partije pružio je u Liga kupu Engleske kada je na meču protiv Stouka bio jedan od najzapaženijih na terenu. 

Juče je ovaj mladi fudbaler ušao među 25 kandidata za trofej "Golden boj" u izboru "Tutosporta".

Svake godine "Tutosport" nominuje 100 najboljih mladih igrača do 21 godine, posle glasanja lista se skraćuje na 20 imena (plus 5 Vajld karta), a novinari i navijači glasaju dalje da bi izglasali pobednika.

Kerkez se zaista našao u odabranom društvu jer je tu najveći favorit da ponede titulu "Zlatni dečko" DŽud Belingem, as Real Madrida. Pored njega, na listi su i neka prilično zvučna imena svetskog fudbala kao što su DŽamal Musijala (Bajrn), Ćavi Simons (Lajpcig), Antonio Silva (Benfika), Alehandro Balde (Bajer L.), Benjamin Šeško (Lajpcig), Đorđo Skalvini (Atalanta), Rasmus Hojlund (Mančester siti), Levi Kolvil (Čelsi), Johan Bakajoko (PSV), itd.

Podsetimo, reprezentacija Mađarske savladale je "orlove" u prvom međusobnom susretu odigranom u Beogradu rezultatom 1:2.

Mađari se nalaze na čelu grupe "G" sa 13 bodova iz pet odigranih utakmica. Na drugom mestu nalazi se reprezentacija Srbije sa utakmicom više, ali i tri boda manje.

Standings provided by Sofascore

Pored Srbije i Mađarske u grupi "G" nalaze se i Crna Gora, Bugarska i Litvanija. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".