Када чујете реч аутофагија, вероватно и ви прво помислите на мршављење. Међутим, наука указује да је она много више од тога.

Године 2016. јапански ћелијски биолог Јошинори Осуми добио је Нобелову награду за откриће механизама аутофагије, која представља природан начин на који еукариотске ћелије саме себе уништавају, пише на сајту Националне академије наука.

FOTO: Profimedia

 

Ипак, појам аутофагије постао је веома популаран са растом потражње за дијетама које укључују периоде обустављања уноса хране. Зато се данас она углавном повезује са мршављењем и лепим изгледом.

До аутофагије долази када се у организам не уноси храна. Најчешће се дешава када спавамо, јер тада, природно, не уносимо храну, објаснила је др Роберта Готлиб, професор кардиологије и биомедицинских наука у болници Цедарс-Синаи у Лос Анђелесу.

Иако још нема довољно истраживања која би потврдила бенефите аутофагије, клиника Кливленд тврди да је природни процес уништавања и чишћења оштећених ћелија кључан за ћелијско и целокупно здравље. Осим тога, ране студије указују да би аутофагија могла да буде кључ за побољшање многих здравствених стања.

И док је аутофагија процес који се у телу дешава природно, неки научници истражују да ли њено изазивање може да помогне дуговечности, губитку килограма и превенцији неких хроничних болести. Аутофагија може бити изазвана кроз пост, смањивање уноса калорија, режим исхране са малом количином угљених хидрата и вежбање, пише Еверy даy хеалтх.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, истраживања ових бенефита су и даље у раним фазама, и потребно је још рада како би се боље разумели ефекти аутофагије на здравље.

Потенцијални бенефити аутофагије

Дуговечност

Ако је веровати истраживању објављеном у августу 2021. године у стручном часопису Натуре агинг, верује се да се способност ћелија да изврше аутофагију смањује како старио, што доприноси процесу старења.

"Како старимо,механизам аутофагије почиње да се успорава. Теже је покренути је и више не функционише тако добро", објашњава Готлиб и додаје да би способност да се обнови тај механизам или да се аутофагија задржи током целог живота, могла да умањи стопу старења или побољша здравље.

Неке студије, попут оне објављене у фебруару 2022. у часопису "Аутопхагy" указује да када се процес аутофагије изазове код животиња, животни век им се продужава и здравље им је боље током старења. Да ли је ово тачно и за људе, тек треба да се истражи.

Мршављење

Иако не постоји ниједан научни доказ да аутофагија директно подстиче мршављење, чланак објављен 2019. године тврди да је истраживање показало да аутофагија има утицај на већи број хормона у телу који контролишу глад, као што је грелин, инсулин и глукагон, каже дијететичар Кели Кенеди. Како објашњава, резултат може бити да аутофагија може да умањи осећај глади и тако допринесе мршављењу.

Превенција хроничних болести

Истраживање објављено у Међународном журналу молекуларних наука у фебруару 2019. године пронашло је везу између дисрегулације аутофагије и бројних хроничних болести, међу којима су метаболичке болести попут дијабетеса, одређене врсте рака, неуродегенеративне болести попут Паркинсонове или Алцхајмерове болести.

Научници тренутну истражују да ли је изазивање аутофагије користан алат у превенцији или третирању хроничних болести.

Како се аутофагија изазива?

Кенеди каже како до аутофагије у телу долази природно до аутофагије, али да на цео процес утиче и то како и шта једемо.

"На пример, докази указују да пост и мали мали унос угљених хидрата може да стимулише аутофагију".

Медод испрекиданог поста претходних година стекао је велику популарност као алат за мршављење. Истраживања указују да би овај метод могао да има бројне бенефите по здравље, укључујући смањење крвног притиска, холестерола и запаљенских процеса. Лабораторијске студије у зачетку указују да испрекидани пост може да утиче на дуговечност тако што изазива аутофагију.

Кето дијета је још један начин исхране који је протеклих година привукао пуно пажње. То је медицинска дијета која се фокусира на ниску количину угљених хидрата и повећан број протеина. Иако је идеја била губитак килограма, студија је била кратка, а резултати опречни. Ипак, показало се да кето дијета изазива аутофагију, каже Кенеди.

Фото: Профимедиа

 

"Уношење мало угљених хидрата а пуно масти окидач је за аутофагију, јер се тело пребацује са сагоревања угљених хидрата на сагоревање масти као главни извор енергије", објаснила је Кенеди.

Клиника Кливленд подвлачи да испрекидани пост и кето дијета можда нису безбедни за све, укључујући труднице и дојиље, као и људе са хроничним болестима попут дијабетеса. Такође, не постоји довољно доказа који би потврдили да одређени начини исхране изазивају аутофагију. Драстичне промене у исхрани могу негативно да се одразе на здравље, па је најбоље да се пре било које дијете посаветујете са својим лекаром.

Нус појаве аутофагије

Иако су истраживања и даље у раној фази, неке студије показују како превише аутофагије такође може да носи неке ризике. На пример, истраживачи указују да претеривање са аутофагијом може изазвати смрт срчаних ћелија, што доприноси проблемима са срцем.

И док друге студије указују како аутофагија може превентивно да делује против рака, Готлиб наводи како неки типови канцерогених ћелија користе аутофагију као начин преживљавања. На пример, студија објављена у Међународном журналу молекуларних наука у новембру 2018. године показала је како аутофагија може и да сузбија и да подстиче раст канцерогених тумора.

Ипак, потребно је још истраживања како би се пронашла јаснија веза између аутофагије и рака, као и за све остале ефекте овог природног процеса.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".