- Кафа може да подстакне производњу желудачне киселине, што може да изазове стомачне тегобе или рефлукс киселине, што је жгаравица - каже стручњак Кристина Манијан.

Кафа такође може да стимулише производњу кортизола у телу, хормона стреса. Иако је део кортизола важан за регулисање нивоа глукозе у крви, крвног притиска и метаболизма, превелике количине током дужег временског периода могу довести до хипертензије, нерегулисаног нивоа глукозе у крви који потенцијално може довести до дијабетеса и губитка коштане масе.

Иако је лични избор да одлучите како и када желите да пробате ту прву шољицу током дана, стручњак препоручује малу ужину уз кафу, чак и ако нисте сасвим спремни за доручак. Ово помаже киселини у желуцу коју производи кафа.

Фото: Профимедиа

 

Највећи утицај на енергију имаће ако у кафи користите заслађивач, који може да повећа ниво глукозе у крви, односно да изазове налет шећера, што ће на крају резултирати крахом и учинити да се осећате уморно након прве шољице.

Црна кафа

Међутим, ефекти тог заслађивача у вашој кафи могу бити умерени оним што конзумирате пре или уз шољицу кафе, истиче Манијан, посебно ако тај оброк или ужина садржи влакна, протеине или здраве масти.

Она предлаже комад воћа, тврдо кувано јаје, тост са путером од кикирикија или авокада, јогурт са воћем или гранолом, сос од јабуке или шаку орашастих плодова, пише Б92.

Фото: Профимедиа

 

Ако тежите оптималном здрављу кроз рутину кафе, Манијан каже да је црна кафа пожељнија, а млечни производи или алтернативе млечним производима са ниским садржајем масти су такође у реду. Када је реч о заслађивачима, мед или јаворов сируп имају више користи од шећера од трске јер је добро познато противупално средство у телу. Међутим, све ове опције ће изазвати скок нивоа глукозе у крви.

Постоје и алтернативни заслађивачи, попут аспартама, али су повезани са негативним ефектима на здравље, па се не препоручују.

Испијање кафе на празан стомак је индивидуални избор, али је свакако препоручљиво јести уз шољицу кафе, ако је могуће.

БОНУС ВИДЕО: