У колумни посвећеној “кулинарским недоумицама”, коју редовно објављује Тхе Гуардиан, корисник је затражио појашњење у вези уља за пржење, а неки познати енглески кувари имали су одговоре на то питање.

Прво, Том Хант, награђивани кувар, писац и активиста који ради на заштити биолошке разноликости и промовисању једнакости подизањем свести о проблемима који утичу на наш прехрамбени систем (укључујући отпад).

Будући да су за пржење потребне високе температуре, кувар предлаже да прво одаберете уље с високом тачком димљења. То укључује екстра девичанско маслиново уље, које се не сме одбацити с обзиром на његов изузетан укус и препоручује се управо због његове “тачке димљења више него што многи мисле”.

Фото:Профимедиа

 

 

Важно је, ако намеравате да поново користите уље, обратити посебну пажњу на храну коју кувате. Најважније је да уље не загори или да се дими, у том случају мора се бацити. Након првог пржења Хант оставља да се уље потпуно охлади, затим га филтрира кроз фино сито и газу, пре него што га стави у затворену посуду на мрачном месту.

Други кувари користе друга уља и друге начине чувања већ коришћеног уља за пржење. Куварица и списатељица Роми Гилл следи кораке своје мајке и ставља своје коришћено сунцокретово уље у стаклену теглу, док Цхетна Макан своје чува у тигању покривеном поклопцем, филтрирајући га непосредно пре употребе. Али колико пута се филтрирано уље може поново употребити?

Фото: М. Анђела

 

 

Неколико пута, а у зависности од случаја и стања уља, на шта се увек мора пазити. Не сме постати претамно или пенасто или имати било какве талоге. Посебне ако почне да смрди, дефинитивно је време да га баците. Цхеф Гилл га користи чак шест пута за своја вегетаријанска јела, Макан највише пет пута, преноси Вечерњи лист.

БОНУС ВИДЕО: