Централну аргентинску покрајину Кордобу захватили су шумски пожари, због којих је у уторак неколико десетина људи евакуисано из својих домова. Пожар је изазвао интензиван топлотни талас у том региону, пише АП Њуз. Слике и снимци показују огроман пламен на обронцима брда око насељених места, док се ватрогасци боре да обуздају пожар који је захватио неке куц́е. Не зна се тачно колико је куц́а захвац́ено пожаром. За гашење пожара било је одговорно 960 ватрогасаца који су користили осам ватрогасних авиона и два хеликоптера. 

Постојала је нада да ц́е киша, која се очекивала у уторак увече, помоц́и у смиривању пожара, који су се због јаког ветра брзо ширили. "Позивам становништво да поштује упутства ватрогасаца и надлежних на подручјима захвац́еним пожаром. Најважније је да се спасу животи, евакуације ц́е бити вршене где год буде потребно, написао је на друштвеним мрежама гувернер Кордобе Хуан Скјарети.

Погледајте снимак:

Према аргентинској Националној служби за управљање пожарима, у уторак је у региону било активно чак пет шумских пожара. Улисес Ксарате (27) оптужен је да је у понедељак ујутро подметнуо пожар у близини града Виља Карлос Паз у провинцији Пунила. Џарате је наводно рекао полицији да је запалио логорску ватру да би направио кафу и да је изгубио контролу над пламеном због јаког ветра.

Покрајинске власти су у погођена подручја послале камионе са пијац́ом водом, храном, душецима и ц́ебадима. "Тражимо да се предузму највец́е превентивне мере јер су временски услови неповољни", написали су на друштвеним мрежама влада Кордобе и министар безбедности Хулијан Лопез.

БОНУС ВИДЕО: