Држављанин Србије С.С. (41) осуђен је пред судом на Малти на пет година затвора и казну од 15.000 евра, због шесточасовног оружаног сукоба са полицијом на том острву.

Драма у згради у којој је живео, како преносе медији, догодила се 1. новембра 2020. и завршена је тек пошто је полиција убацила шок бомбу у стан,омамила Срђана Стевановића и упала унутра.

- Полицији је стигла пријава да је мушкарац оштетио аутомобиле и да прети ножем пролазницима у Трик ил-Крејтену. Када су полицајци Јединице за специјалне интервенције стигли на лице места, С. је отворио врата држец́и нож у руци, па су се полицајци повукли и позвали помоц́. Подручје је ограђено, а возила хитне помоц́и, укључујуц́и возила хитне помоц́и за животиње због дојава да мушкарац држи псе у кући, стављена су у приправност - описују драму која се 1. новембра 2020. одиграла испред куће малтешки медији.

Како наводе, полиција је ушла у стан на првом спрату у суседној згради, како би пратила С. кретање у његовој кући.

- Око 21:30, надзорник Сандро Камилери је наредио службеницима полиције да развале врата. Међутим, када су упали, затекли су српског држављанина са сачмарицом у рукама, коју је уперио у њих. Изговорио је „Данас умирем и све ц́у да вам побијем“. Полицајци су устукнули и Стевановиц́ је поново затворио врата - преносе они.

Полицајци су се повукли и наставили да осматрају његов стан. Видели су га како шета у дворишту држећи пиштољ прислоњен на стомак.

- Око 22:15 позван је полицијски преговарач да помогне и успоставио је контакт са осумњиченим. Следец́ег јутра, око 2:00 сата, С. је рекао преговарачу да је попио таблете и да му се спава. Његова рођака, која је такође стигла испред зграде, рекла је полицији да је престала да разговара са њим три месеца раније јер је почео да се дрогира - описали су детаље драме у малтешком граду.

Убзро је донета одлука да се упадне у зграду. Полицајци су ушли кроз улазна врата, користећи шок бомбе и тако су успели да дезорјентишу осуњиченог. Стевановиц́а су затекли у спавац́ој соби, како је држи бодеж и сачмарицу. Пиштољ који је примец́ен како држи у дворишту био је затакнут за каиш, патроне за сачмарицу и муниција за пиштољ биле су му спремљене у џеповима.

- Утврђено је да је сачмарица напуњена, али није припремљена, док је пиштољ имао метак у цеви. Након привођења осумњиченог, полиција је извршила претрес имовине. На његовом кревету пронађена је торба са значајном количином муниције за сачмарицу и пиштољ, а на његовом каучу, полицајци су пронашли импровизовани мач са дршком, дугачак око 1,5 метара. У близини стана пронађене су и два пендрека и флаша вискија, за које полиција сумња да су претворене у бензинску бомбу - наводе они.

На гипсаном зиду у кухињском делу забележене су стотине направљених ножем. У дворишту су откривени остаци једног пса у фази распадања, као и два пса у великом кавезу.

- С. пас "налик питбулу" упуцан је током акције када је насрнуо на полицајце, али није тешко рањен и опоравио се - додају они.

Током полицијске истраге испоставило се да се против С. вец́ води кривични поступак због поседовања дроге. Из притвора је изашао уз кауцију.

Током судског поступка, како наводе, психијатар је С. и закључио да је човек вероватније има поремец́ајем личности и да је врло вероватно био свестан шта је радио. Иако су дроге и алкохол, према налазу стручњака, утицали на његово расуђивање, он је и даље био способан да му се суди.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: