Након што је 2. октобра око 20 часова 13-годишња девојчица ножем насрнула на своју школску другарицу када су заједно пошле до пет шопа, према првим информацијама у читав случај укључен је Центар за социјални рад у Новом Саду, али и школа коју похађају обе девојчице.

Како је за "Блиц" потврдила мајка повређене девојчице Б. Н. К, њена ћерка још увек не иде у школу због свега што је проживела, а иако се сам напад није догодио за време трајања часова нити у оквиру школе, две девојчице иду заједно у разред и зато је било неопходно да у све буде укључена и ова образовна институција.

- На разговору са директорком сам била данас и стекла сам утисак да је школа озбиљно схватила све. Биће заказан и родитељски састанак разреда како би сви били упућени у то на који начин се треба односити према ситуацији која нас је све задесила - наводи наша саговорница.

Школа: Обавештени смо од полиције о догађају

У школи коју похађају обе девојчице поручују да их је о немилом догађају обавестила Полицијска управа Нови Сад, преноси 021.

- Након тога, школа је поступала у складу са Протоколом о поступању у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање. У складу са истим, обавештена је надлежна школска управа Министарства просвете. Школа интензивно сарађује са родитељима, у изради су Оперативни планови заштите за све актере и вршњачку групу - поручују у школи.

Указују и на то да се инцидент догодио ван школе.

- С обзиром на то да се немили инцидент десио ван школске установе и ван школског времена, школа не покреће васпитно-дисциплински поступак, али ће спроводити васпитне и заштитне мере из своје надлежности - закључују у новосадској школи.

Школском одбору поднет захтев за премештај

Девојчица која је ножем напала школску другарицу највероватније ће бити премештена у другу школу.

- У разговору са оцем те девојчице, на питање шта желимо, рекла сам да би најбоље било да се то дете премести у другу школу. Речено ми је да ће највероватније тако и бити. Такође, према ономе што сам чула након што смо пријавили напад јесте да је у све укључен и Центар за социјални рад - наводи мајка.

Како наводи, јасно јој је да поред њеног детета које је доживело велику трауму и тој девојчици треба стручна помоћ.

- Док настојим да свом детету одвучем фокус са трауме коју је доживела како би што пре могла да се врати редовним активностима, размишљам о свему што се догодило. Том детету је такође потребна подршка и помоћ. Надам се да ће све надлежне институције тога бити свесне како нам се овакве ствари више не би дешавале. Тек сада, након овога што се догодило у Нишкој Бањи само три дана након напада на моју ћерку, схватам колико је она заправо имала среће да све прође без већих повреда - наводи Б. Н. К.

Подсетимо, 13-годишња девојчица из Новог Сада пошла је са својом другарицом из разреда после школе до пет шопа како би купиле транспортер за мачку. Уз изговор да зна повољнију продавницу, повела ју је мрачном стазом, а потом извадила кухињски нож из ранца и убола девојчицу у пределу грудног коша, али како је мајка повређене потврдила, срећом је у питању само лакша повреда.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".