Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Управе криминалистичке полиције, заједно са другим колегама из Европе и Јужне и Северне Америке, кроз размену оперативних података дали су допринос разбијању ове организоване криминалне групе, која је кокаин кријумчарила из Бразила у Европу.

Након годину и по дана заједничког напорног рада полиција са обе стране Атлантског океана, бразилска полиција 5. октобра извршила је претрес на више локација и ухапсила 16 лица, од којих су нека, како се сумња, били повезана са криминалном организацијом „Примеиро Цомандо да Цапитал“, док се српски држављанин ухапшен због сумње да је био организатор ове ОКГ сумњичи за организовање бројних пошиљки наркотика између два континента.

Постоје основи сумње, да је ухапшена организована криминална група била повезана са запленама кокаина из априла и августа 2022. године, када је заплењено 5,7 тона у Зеленортским острвима и 1,3 тоне кокаина у Бразилу.

Разбијање ове организоване криминалне групе једна је у низу успеха у заједничкој међународној борби против „Балканског картела“, а српска полиција је достављањем оперативних података још једном потврдила да је поуздан и посвећен међународни партнер у борби против организованог криминала.

У акцији су учествовали Федерална полиција Бразила, Национална полиција Зеленортских острава, Управа криминалистичке полиције Републике Србије, Национална агенција за криминал УК, америчка ДЕА, Европол и МАОЦ-Н.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: