Познати кантаутор Владо Георгиев изненадио је једном приликом јавност поделивши своје веровање да је Земља равна плоча, што је једна од главних тема на друштвеним мрежама и протеклих дана.

Како је певач и композитор истакао, иако обожава глобусе, не мисли да је наша планета заиста округла и за то није видео доказе у које верује.

Фото: АТА имагес

 

 

- Читав живот волим глобусе, јер волим тај поглед на свет, континенте мора, али у последње време стварно верујем да Земља није округла. Нема ниједног доказа. Никола Коперник није имао где да се попне. Погледајте како авиони лете и схватићете да не постоје летови укруг, већ само на једну страну - рекао је певач у једној ТВ емисији 2019. године.

Уз то је додао и да "одговорно тврди да нико никад није био на Месецу".

Међутим, Владо Георгиев није једина позната личност на нашим просторима која је отворено причала о овом свом ставу.

И његов колега и пријатељ Игор Лазић Нигор, популарни репер из Црне Горе, рекао је у једној емисији да дели то веровање.

Фото: Јутјуб принтскрин/Sputnjik Srbija

 

 

- Од малих ногу су нам рекли да је "Земља округла", а она је у ствари равна – рекао је и на питање водитеља да ли је равна одговорио: – Равна као плоча, то нам говори да смо у заблуди и да има нешто боље од тог леда што нас окружује.

Истакао је и да не може да се каже јесу ли остале планете равне јер, каже, "нико никада није ни био 400 километара од Земље зато што немамо технологију за то".

Да је Земља равна плоча изјавила је и певачица Андреана Чекић, која је истакла да ни током школских дана није веровала наставницима да живимо на округлој планети.

Фото: Инстаграм принтскрин/ andreanacekic

 

 

- Мораћу вас шокирати тиме да ни као дете нисам поверовала учитељици када је рекла да живимо на ротирајућој лопти, јер су ми моја чула говорила да је то лаж. Одмах сам постављала питања попут "Како онда не осећамо ротацију? Да ли то значи да људи у Аустралији стоје наопачке? Да ли то значи да се авион прилагођава кривини земље?" Да нам је речено другачије, сви би знали да је Земља равна, потписујем – написала је певачица на Инстаграму једном приликом.

И на светској јавној сцени има познатих личности које деле ово уверење, па је тако НБА звезда Кајри Ирвинг причао о свом убеђењу да живимо на равној плочи.

- Земља је равна... Кажем вам, то нам је свима испред носа. Они нас лажу - рекао је у једном подкасту кошаркаш.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hélà (@kyrieirving)

- Када сам почео да истражујем, схватио сам да не постоји права фотографија Земље, ниједна стварна фотографија Земље. А нисмо ишли опет на Месец од периода од 1961-1969. То почиње да личи на заверу, када помислите "Океј, дозволите ми да ово испитам" - рекао је спортиста.

И Ирвинг доводи у питање слетање на Месец јер каже је видео снимак на ком се види како свемирска летелица напушта Земљин природни салет, па се он пита:

- Ко је, дођавола, то снимао?

Више Ирвингових колега му је, након негативне реакције јавности, скочило у одбрану.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B.o.B (@bob)

И амерички репер Б.о.Б, чије је право име Боби Реј Симонс Млађи, објаснио је на Твитеру своју теорију да Земља није округла.

- Без обзира на то колико сте високо, хоризонт је увек у висини очију... Извините, али ни ја нисам желео да верујем - написао је репер.

- Не верујте у ово што причам него истражите. Ја идем против највећих лажова у историји. Страшно сте преварени.

БОНУС ВИДЕО: