Poznati kantautor Vlado Georgiev iznenadio je jednom prilikom javnost podelivši svoje verovanje da je Zemlja ravna ploča, što je jedna od glavnih tema na društvenim mrežama i proteklih dana.

Kako je pevač i kompozitor istakao, iako obožava globuse, ne misli da je naša planeta zaista okrugla i za to nije video dokaze u koje veruje.

Foto: ATA images

 

 

- Čitav život volim globuse, jer volim taj pogled na svet, kontinente mora, ali u poslednje vreme stvarno verujem da Zemlja nije okrugla. Nema nijednog dokaza. Nikola Kopernik nije imao gde da se popne. Pogledajte kako avioni lete i shvatićete da ne postoje letovi ukrug, već samo na jednu stranu - rekao je pevač u jednoj TV emisiji 2019. godine.

Uz to je dodao i da "odgovorno tvrdi da niko nikad nije bio na Mesecu".

Međutim, Vlado Georgiev nije jedina poznata ličnost na našim prostorima koja je otvoreno pričala o ovom svom stavu.

I njegov kolega i prijatelj Igor Lazić Nigor, popularni reper iz Crne Gore, rekao je u jednoj emisiji da deli to verovanje.

Foto: Jutjub printskrin/Sputnjik Srbija

 

 

- Od malih nogu su nam rekli da je "Zemlja okrugla", a ona je u stvari ravna – rekao je i na pitanje voditelja da li je ravna odgovorio: – Ravna kao ploča, to nam govori da smo u zabludi i da ima nešto bolje od tog leda što nas okružuje.

Istakao je i da ne može da se kaže jesu li ostale planete ravne jer, kaže, "niko nikada nije ni bio 400 kilometara od Zemlje zato što nemamo tehnologiju za to".

Da je Zemlja ravna ploča izjavila je i pevačica Andreana Čekić, koja je istakla da ni tokom školskih dana nije verovala nastavnicima da živimo na okrugloj planeti.

Foto: Instagram printskrin/ andreanacekic

 

 

- Moraću vas šokirati time da ni kao dete nisam poverovala učiteljici kada je rekla da živimo na rotirajućoj lopti, jer su mi moja čula govorila da je to laž. Odmah sam postavljala pitanja poput "Kako onda ne osećamo rotaciju? Da li to znači da ljudi u Australiji stoje naopačke? Da li to znači da se avion prilagođava krivini zemlje?" Da nam je rečeno drugačije, svi bi znali da je Zemlja ravna, potpisujem – napisala je pevačica na Instagramu jednom prilikom.

I na svetskoj javnoj sceni ima poznatih ličnosti koje dele ovo uverenje, pa je tako NBA zvezda Kajri Irving pričao o svom ubeđenju da živimo na ravnoj ploči.

- Zemlja je ravna... Kažem vam, to nam je svima ispred nosa. Oni nas lažu - rekao je u jednom podkastu košarkaš.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hélà (@kyrieirving)

- Kada sam počeo da istražujem, shvatio sam da ne postoji prava fotografija Zemlje, nijedna stvarna fotografija Zemlje. A nismo išli opet na Mesec od perioda od 1961-1969. To počinje da liči na zaveru, kada pomislite "Okej, dozvolite mi da ovo ispitam" - rekao je sportista.

I Irving dovodi u pitanje sletanje na Mesec jer kaže je video snimak na kom se vidi kako svemirska letelica napušta Zemljin prirodni salet, pa se on pita:

- Ko je, dođavola, to snimao?

Više Irvingovih kolega mu je, nakon negativne reakcije javnosti, skočilo u odbranu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B.o.B (@bob)

I američki reper B.o.B, čije je pravo ime Bobi Rej Simons Mlađi, objasnio je na Tviteru svoju teoriju da Zemlja nije okrugla.

- Bez obzira na to koliko ste visoko, horizont je uvek u visini očiju... Izvinite, ali ni ja nisam želeo da verujem - napisao je reper.

- Ne verujte u ovo što pričam nego istražite. Ja idem protiv najvećih lažova u istoriji. Strašno ste prevareni.

BONUS VIDEO: