Има српске корене са Косова и Метохије, а о томе је неколико пута за медије говорио његов деда Стојан. Он је рођени стриц Лукиног оца и живи у селу Бича, између општина Клина и Србица.

Стојан је пре неколико година објаснио како је његов рођени брат Србобран са супругом отишао у Словенију где је добио сина Сашу, а затим и унука Луку.

- Овде смо брат и ја одрасли. Србобран је са супругом због тешких услова живота још пре 40 година напустио Бичу и отишли су у Словенију. Тамо су добили сина Сашу, који је исто био кошаркаш. Али његов Лука нас је све толико обрадовао успехом да ја сад стално пратим америчку лигу. Мени је пуно срце и свих нас рођака, што је неко наш из овакве провинције и сиротиње кренуо путем славе. А Лука је већ обишао свет и постао јако познат. Верујте ми сви ме питају шта ми је Лука. Ја сам сада због њега постао важан.

Сузе уз кошарку

Стојан повремено прати игру под обручима. Труди се да Лукине утакмице не пропусти, без обзира да ли су у питању наступи за Словенију или за Далас Меверикс у НБА.

- Сви гледамо Луку без обзира где игра, он је наша крв. Пуно ми је срце. Често пута како ја, тако и остали чланови породице заплачемо. Врло сам поносан, а захваљујући Луки, јако смо популарни. Где год да се појавимо, питају шта нам је Дончић. Ипак, морам рећи да смо ми врло скромни, па се Луком и не хвалимо - рекао је Стојан.

Фото: FIBA Basketball

 

Он је истакао да му Лука повремено шаље видео снимке са прослава Ускрса и Божића.

- Чујемо се повремено, врло је заузет. Доста Албанаца пита да ли сам Лукин рођак. Мада, понекад избегавам да кажем да сам му деда стриц, није сигурно. Најчешће ме питају да ли би некад играо за Косово. Можда некад, када би Косово постало Америка. Није играо за Србију, што би играо за Косово. Неће да игра никад - сигуран је Стојан.

"Нећу да умрем док не одиграмо баскет на Косову"

- Лука је изразио жељу да дође неколико пута, али је у питању безбедност његова. Клуб тамо где он игра... Они предвиде како овде није сигурно, а нама тврде како је сигурно. Међутим, доћи ће обавезно. Обавезно. И Лука и комплет сви. Очекујем, нећу умрети док они не дођу да шутирају овде. И Лука и сви остали.

Тај део можете погледати у видеу који следи у наставку текста.

До 1999. године у Бичи је било више од 150 домаћинстава са око 600 Срба, данас Бича има само три становника. Годинама су их обилазили словеначки војници из састава КФОР-а, доносили воду. Сада их ретко ко обилази. 

(Косово Онлине/РТВ Ким)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".