Неопходан вам је, наравно, други ауто с исправним акумулатором који ћете да паркирате испред вашег како бисте били сигурни да вам каблови неће бити пренатегнути.

Црни кабл на негативан пол

Важно је знати да црни кабл треба спојити на негативан пол чији је симбол минус, а црвену на позитиван пол који је означен знаком плус. Обратите пажњу да штипаљке каблова прво спојите на празан акумулатор, а затим на онај који ће вам помоћи да возило упали.

Након што сте све исправно повезали и уверили сте се да не постоји опасност од варничења или струјног удара покушајте да упалите ауто. Ако нисте успели из прве, упалите мотор другог аутомобила да се његов акумулатор не би испразнио. Након што сте аутомобил упалили скидање каблова одвија се обрнутим редоследом. Прво се уклања црни кабл са свог, а затим и с другог аута. На исти начин учините и с црвеним.

Када сте упалили ауто, било би добро да га идућих двадесет минута возите при нешто већем броју окретаја да се што пре поново напуни.

Без каблова, на "гурку"

Ако немате каблове при руци, покушајте да упалите на гурање.

Није могуће упалити аутомобиле с аутоматским мењачем, а било би добро знати и има ли мотор зупчасти ремен или ланац. Ако је у питању ово друго једноставно ћете га упалити, али модели са зупчастим би могли да се оштете. Ово ћете лако извести ако сте на низбрдици, али и ако сте на равном, а имате неког ко је вољан да вас погура.

Мењач ставите у другу брзину и притисните квачило да омогућите кретање аутомобила. Након што сте постигли неку брзину нагло пустите квачило и додајте гас, а затим се одвезите до оближњег механичара да проверите у чему је проблем.

БОНУС ВИДЕО: