Одговор неће задовољити оне који стрпљиво чекају у реду и гледају како се возачи прикључују у последњем тренутку. Данас су сужења једна од најнепожељнијих појава у градовима са преоптерећеним путевима, јер редовно доносе драстично смањење протока саобраћаја.

Управо у таквим случајевима многе нервирају сви они "паметнији" возачи који довезу до самог краја траке, а затим се нешто агресивније укључе у траку.

Неки би се, пак, што раније укључили у саобраћајну траку, па то учине бар стотинак метара раније, а на крају се гужве повећавају.

Веровали или не, ове појаве у нашој земљи нису регулисане законом. На пример, у Великој Британији постоји такозвани Highway Code Rule 134, који каже да возачи морају да прате знакове и на месту где им се предлаже да мењају траку прилагођеном брзином.

У сваком случају, током саобраћајних гужви, возачи не смеју без потребе да мењају траке. Такође, најпроточнији саобраћај је ако се укључите у пролазну траку непосредно пре него што се трака у којој се налазите затвори. Преведено, то би значило да не улазите у проходну саобраћајну траку сто метара пре него што се трака у којој се налазите затвори.

Спајање у саобраћајну траку треба да се одвија тако да свако возило из пролазне саобраћајне траке прође једно возило из друге саобраћајне траке. Овакав рајсфершлус или принцип "zipperschluss" доноси оптималан проток саобраћаја.

БОНУС ВИДЕО: