Хрватски председник Зоран Милановић је данас на 32. годишњицу формирања Штаба Одбрамбених снага Хрватске, коментарисао хрватско наоружање, куповину француских борбених авиона "Рафал" и упитао "на кога се ти авиони дижу".

- На кога се ти авиони дижу? На летеће објекте који су грешком лансирани из Украјине па отишли на запад? На нашег источног суседа Србију која никако да се одлучи коме припада? То су озбиљне дилеме у којима живимо. Зато је приоритет Хрватске оно што се догађа у региону и амбиција да се БиХ што пре интегрише у ЕУ - рекао је Милановић.

Милановић је упитао шта Хрватска добија куповином француских "Рафала".

- Ми немамо војну индустрију, нема је практично нико, Пољаци и Словаци нешто мало, док се Срби труде. И поставља се питање колико то кошта. То су огромни новци. Кад смо код коришћених добрих, добрих авиона четврте генерације истоварили скоро милијарду и по евра с ПДВ-ом, поставља се питање шта добијамо од тога - рекао је Милановић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Профимедиа

 

 

Хрватска, приметио је, плаћа огроман новац, а неко други има корист.

- Добијамо ли тиме барем убојну моћ једног савезничког напада на Хамбург 1943. године када је истоварено толико кинетичке енергије колико није истоварено у ирачком рату? Ту се ради о огромном новцу који ми плаћамо, а неко други има корист. С друге стране, противваздушна одбрана вас ограничава до те мере да цинично кажу да треба пилоте научити само како полетети јер већ ће некако слетети - рекао је Милановић.

Министар обране Хрватске Марио Баножић најавио је да ће у понедељак у Француској хрватској војсци бити предан први Рафали.

- Хрватска ће након испоруке преосталих авиона имати најмоћније ратно ваздухопловства у овом делу Европе - истакао је Баножић.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: