Она је лек, афродизијак и пут до доброг расположења. Подстиче лучење хормона среће више него страствени пољубац, а смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

Фото: Архива Вечерње новости

 

 

Наравно, ови бенефити важе само ако се уноси у умереним количинама.
Неумерен унос чоколаде може имати негативан ефекат на здравље, па се у том случају могу јавити осипи, као и тахикардија и хипертензија.

Идеална количина чоколаде је до 100 грама дневно. Све преко тога постаје штетно за организам.
Како је овај слаткиш одувек био предмет бројних истраживања, научници су дошли до занимљивог закључка, а то је да чоколада може помоћи и у губљењу сувишних килограма.

Једна студија на Харварду доказала је да жене у постменопаузи које свакодневно поједу мало чоколаде за доручак лакше и брже мршаве.

Експеримент је трајао тачно две недеље. Три групе од 19 жена у постменопаузи биле су добровољци у истраживању. Жене из прве групе јеле су храну типичну за то поднебље, док су жене из друге групе у року од сат времена након буђења добијале око 100 грама млечне чоколаде, а учеснице из треће групе јеле су чоколаду у истој дози, само сат времена пре спавања.
Код жена које су ујутро јеле чоколаду, тежина се није мењала, али се побољшао састав цревне флоре, а такође им се смањио обим струка.

Фото: Архива Вечерње новости

 

 

Трећа група која је јела чоколаду пре спавања, такође је осетила бољитак. Жене из ове групе су повећале физичку активност следећег дана у просеку за 6,9%, а имале су и мању потребу за слатким.

Главни закључак до којег су научници дошли током овог експеримента јесте да жене које су свакодневно јеле 100 грама чоколаде, нису се угојиле.

Резултати овог експеримента побили су мит о томе да чоколада гоји, и да је треба избегавати уколико желите да смршате.

(Магазин Новости)