То најбоље можемо видети када у аутобус уђу старије особе, особе са инвалидитетом или мајке са децом и труднице. Уместо да се таквим путницима, без много размишљања место уступи одмах, чешће долази до избегавање целе ситуације, а некад и до свађа.

Једна трудница из Београда је тако нешто недавно и сама искусила.

Неименована трудница из престонице пожалила се на суграђане онда када се нашла у градском превозу. Упркос њеном “стомаку до зуба” и бонтону који налаже да се трудницама уступи место, она тврди да је доживела потпуно игнорисање од стране других путника, те да цео пут није имала где да седне. Због тога је решила да апелује на људе да покажу мало више емпатије када виде трудницу у аутобусу.

– Данас сам ушла у неколико превоза, морам да нагласим трудна у седмом месецу. Види се стомак. Људи само погледају и окрену главу, бабе се гурају и хоће преко мене да седну, као да не виде стомак. У каквом свету живимо. Ја се сигурно не бих гурала по највећој гужви да нисам морала – навела је она на Инстаграм страници “Сербиаливе Београд”.

Фото: Профимедиа

 

А онда и додала:

– Апелујем на људе, када видите трудницу у аутобусу, устаните јер можда је трудници лоше, можда возач нагло закочи. Мало емпатије.

Један корисник Инстаграма надовезао се на њен коментар те написао да је наш народ изгубио такву врсту културе.

– Да имамо такву врсту културе, не би морала да апелујеш. Кажи и седи! – написао је он.

На крају, верујемо да сваки грађанин сматра да је недопустиво да једна трудница уопште дође у ситуацију где јој људи окрећу главу. Зато, било би боље када би често мислили на ону стара а добро познату реченицу “Није тешко бити фин”. Јер заиста није тешко.

БОНУС ВИДЕО:

(Република.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".