Јула 1944. године, бомбардер РАФ Велингтон, полетео је из италијанске Регине да нападне рафинерију нафте у Смедереву, међутим, није се вратио и ништа се више није знало о његовој посади.

Једини надгробни споменик за пет чланова посаде био је огроман заједнички споменик на Малти. Сада је босански фотограф и планинар Џенад Џино успео да открије људске кости и златни прстен са печатом за који се верује да припада једном од чланова посаде.

Полетело 13 авиона, а 12 се вратило

Бомбардер је нестао у ноћи 16. јула 1944. године. Тада је 13 авиона отишло у мисију под лошим временским условима, али се 12 вратило.

Џино је забележио потрагу за обореним авионом у драматичном видео снимку на Јутјубу. Испричао је да је чуо наводе о Спитфајеру, који се срушио за време Другог светског рата у брдима близу планине Чврснице, која је висока 2.228 метара. Мештани су причали да је авион пронађен у планинама и да је алуминијум однесен да би се претопио и продао.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Нико међутим није знао тачно где се налази та тачка и требало му је још неколико месеци пре него што се упутио на врх планине, звани Плочно, где је започео потрагу. 

Налетео је после три сата на први комад зарђалог метала из оквира авиона. Извирило је потом још остатака, укључујући делове мотора, остатке дрвене осовине пропелера, чауре, контролни мерач...

Како се Џино кретао даље уз планину, почео је да налази личне ствари, каишеве за шлемове, дугмад, а на крају и људске кости.

Контактирао је британску амбасаду у Сарајеву. Цело подручје је потом педантно истражено.

Џино је војним стручњацима показао фотографије стајног трапа, међутим, доживео је велико изненађење кад му је речено да то није Спитфајер са једним пилотом већ Велингтон са петочланом посадом.

Затим је открио златни прстен и срећну црну мачку исклесану од камена за коју је претпоставио да је пилотова амајлија за срећу.

- Осећам се лоше због налаза, међутим, надам се да ћемо успети да донесемо мир британским авијатичарима. Црна мачка је знак лоше среће на Балкану, али супротно у Енглеској - рекао је Џино.

Детаљна студија савезничких записа и записа Осовине успела је да прецизно одреди летелицу. Дана 30. јула 1944. године тадашња влада НДХ је снимила остатке "непријатељске летелице" пронађене у том подручју са пет тела која се распадају.

Није забележено да ли је било покушаја да се авијатичари пристојно сахране, али с обзиром на број пронађених људских костију, то се чини мало вероватно.

Џино је додао да се жарко нада да ће бити могуће ући у траг рођацима настрадалих пилота.

БОНУС ВИДЕО:

Српска анти-дрон пушка

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".