Полиција је саопштила да је крипта на гробници у Енвигаду у којој су похрањени посмртни остаци Александра Ролдана Паредеса обијена у уторак увече. Радници су у среду ујутру дошли на гробље и приметили да су једна од улазних врата отворена. Свештеник се придружио радницима да прегледају локацију и приметио да је цементни покривач крипте уништен.

Полиција Енвигада је саопштила да су тело нарко боса можда узели ривали из Лос Чонероса или да је ексхумирано због сатанског ритуала.

Ролдан је иначе убијен 6. маја.

Власти су одобриле његово сахрањивање на локалном гробљу јер нико није преузео његово тело.

Ролдан је био један од оснивача Лос Чонероса, једне од најмоћнијих банди у Еквадору, која је повезана са колумбијским и мексичким нарко картелима и која контролише многе руте кријумчарења кокаина до Мексика и Сједињених Америчких Држава.

Банда је успела да ојача структуру својим утицајем на затворски систем у Еквадору пре него што је видела да се та моћ полако смањује како се ривалска банда, Лобоси, повезивала са другим криминалним групама.

Ролдан је био у затвору због списка кривичних дела, укључујући два убиства, а 2022. године поднео је захтев за премештај у кућни притвор јер је боловао од артеријске хипертензије, дијабетеса, стеатозе јетре трећег степена и цирозе јетре.

Судија је одобрио пуштање на слободу јер су му "живот и здравље" били у непосредној опасности.

Пуштен је из затвора 15. децембра 2022. и ухапшен је неколико сати касније након што је полиција пронашла оружје у возилу којим је путовао. Ролдан је потом пуштен из затвора 14. фебруара након што је судија одобрио његову молбу за хабеас цорпус и захтевао од њега да носи наногицу.

Председник државе Гиљермо Ласо критиковао је суд зато што је Ролдану дао слободу.

- Влада Еквадора објавила је рат трговини дрогом и антипатриотским мафијама које краду наш мир и спокој. А сада корумпирани тужилац и лош судија покушавају да ослободе једног од најопаснијих криминалаца у земљи Александра Ролдана Паредеса званог Јуниор - рекао је тада Ласо.

Еквадорски судија прогласио је Ролдана бегунцем када је уклонио уређај за праћење и нестао. Ролдан је замало погинуо током пуцњаве 16. марта у којој је пет људи погинуло, а шест рањено.

Колумбијски медији јавили су да је Ролдан ангажовао телохранитеља који га је на крају издао и убио.

(Курир/Дејли мејл)

БОНУС ВИДЕО: